El projecte Esport Blanc Escolar, el ‘planter’ de les estacions d’esquí

R. RAMÍREZ / C. SANS
04-02-2018
  • El projecte Esport Blanc Escolar, el ‘planter’ de les estacions d’esquí

La Generalitat, la Diputació de Lleida i les estacions col·laboren en el projecte Esport Blanc Escolar, una iniciativa que, després de cinc anys en marxa, inclou per primera vegada aquest hivern totes les escoles públiques de les comarques de muntanya catalanes. L’Executiu català destina 465.000 euros a aquest programa, mentre que la corporació provincial paga els trasllats dels escolars. Tanmateix, la patronal de l’esquí Acem projecta anar més enllà i estendre-la en els pròxims anys a centres públics i concertats de tot Catalunya com a mitjà per establir un planter de futurs esquiadors.

Dels 2.050 nens i nenes que practiquen esquí alpí i nòrdic dins d’aquest programa escolar, 909 són alumnes dels vint centres públics de les comarques del Pirineu de Lleida. A l’Esport Blanc Escolar se suma una altra iniciativa de l’ajuntament de Barcelona que, des de fa tres anys, organitza sortides escolars a la neu i té 1.300 inscrits aquest hivern, segons dades de la patronal de l’esquí.

“Si els joves no s’apunten, ens quedem sense esquiadors”, resumeix el director de l’ACEM, Joaquim Alsina, que apunta que afavorir l’esquí local és un factor clau per a la continuïtat de les estacions del Pirineu de Lleida i de Catalunya. El motiu, explica, és que bona part dels esquiadors vénen a les pistes en sortides de cap de setmana i ponts festius, en viatges “d’entre una i tres hores” des del lloc de residència fins a les pistes. Va afegir que la recerca de mercats exteriors és important, però no suficient: els esquiadors estrangers només tenen un pes decisiu en unes quantes destinacions de neu com Andorra i Àustria. Fins i tot Baqueira, on els esquiadors procedents de Catalunya suposen al voltant d’un 24% del total davant un 30% del centre d’Espanya i un creixent nombre de francesos i britànics, col·labora en el programa d’Esport Blanc Escolar. “És important crear una base de nous esquiadors”, valora el director comercial de l’estació, Xavier Ubeira.

“Tenim la neu molt a prop i era una pena no aprofitar-ho”

Laura Delgado, professora de l’escola Albert Vives de la Seu d’Urgell, creu que el projecte Esport Blanc Escolar aporta beneficis als alumnes com la pràctica d’exercici físic en un entorn de neu que millora l’equilibri i la forma física i afavoreix l’adquisició d’hàbits de vida saludables. “Tenim la neu molt a prop i era una pena no aprofitar-ho”, opina Delgado. Formar part d’aquest projecte també ajuda els alumnes a prendre consciència dels seus propis límits i de la necessitat de la constància per aprendre.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta