El reciclatge puja a Lleida al 31%, encara per sota de la mitjana catalana

M. MARQUÈS
Publicat: 
01-03-2018
Actualitzat: 01-03-2018 10:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El reciclatge puja a Lleida al 31%, encara per sota de la mitjana catalana

El reciclatge de residus domèstics a Lleida ha pujat fins al 31%, cinc punts més en sis mesos –xifra que suposa un augment del 18% segons la Paeria– mentre que la mitjana catalana se situa en el 38%, va explicar ahir el tinent d’alcalde Fèlix Larrosa amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, a la seu d’Ilnet.

L’objectiu de la Paeria i de l’Agència de Residus és que s’arribi a implementar el servei porta a porta a tota la ciutat “ja que així s’incrementa tant la quantitat com la qualitat de recollida selectiva”, van assenyalar. Tost va destacar que “som una societat en constant creixement poblacional i hem de ser capaços d’optimitzar els residus”. Les directrius europees marquen que les ciutats hauran de reciclar el 2030 al voltant del 60% de les escombraries. En aquest sentit, va instar que la gent “surti de la comoditat” i comenci a separar la brossa.

Per la seua part, Larrosa va destacar que “cal seguir treballant encara més”. Per fer-ho, la Paeria compta amb un pla pilot per començar amb el porta a porta, el mes de maig a Ciutat Jardí i Vila Montcada. Posteriorment, es farà a Pardinyes i Balàfia, després a l’Eix Comerical i finalment a l’Horta, un procés que acabarà d’aquí a quatre anys i que arribarà a 8.328 habitatges, 16.489 persones.

En aquest nou sistema, hi haurà un xip a les bosses i es podrà controlar qui recicla i qui no i, en aquest cas, Larrosa va advertir que hi podria haver sancions. També va assenyalar que aquestes proves permetran un estalvi mediambiental de 3.779 tones de residus.

Així mateix, un total de vuit-cents grans productors de la ciutat participen actualment en el porta a porta comercial. La recollida de paper ha augmentat un 12,49%, la del vidre un 7,30%, la d’envasos un 14,64% i la d’orgànica, un 19%, mentre que el rebuig ha disminuït un 2,85%. D’altra banda, Ilnet, concessionària del servei, començarà a incorporar vehicles elèctrics per substituir els més vells.

El PDeCAT vol que professionals ajudin a dissenyar la recollida

El grup municipal del PDeCAT i Unió ha presentat una proposta de resolució a la comissió d’Urbanisme per sol·licitar la participació i l’assessorament del Col·legi d’Ambientòlegs per tal de definir el futur model de recollida d’escombraries a la ciutat.

Segons el portaveu del grup, Paco Cerdà, la petició de la ciutadania és que “el sistema de la recollida sigui efectiu” i proposa que el Col·legi d’Ambientòlegs “faci una anàlisi i doni directrius perquè aquesta sigui efectiva i beneficiosa per al conjunt de la ciutat”.

Comparteix

També t'interessarà