El reg de l’Horta ajorna el pagament de quotes i d’obres per la pandèmia

MARÍA MOLINA
22-03-2020
  • El reg de l’Horta ajorna el pagament de quotes i d’obres per la pandèmia

La previsió és portar el reg per degoteig a aquestes 350 hectàrees de Maials i Almatret que se sumaran a les 6.250 de tot el sistema, que inclou els municipis de Seròs, Maials, Almatret, Llardecans i Torrebeses. Agricultura ha senyalitzat la trajectòria de les conduccions amb la previsió que funcionin en un any.

Costaran 2 milions d’euros, dels quals els agricultors n’aportaran 700.000. Això suposarà una inversió per al regant de 1.548 euros per hectàrea, mentre que el Govern assumirà la resta. La majoria dels partícips del reg estan a favor de les obres. Els primers treballs per construir el Segrià Sud van començar el 2002 i l’aigua va arribar a les finques el 2006.

Pinyana, Aragó i Catalunya i el Canal d’Urgell analitzaran com evoluciona la situació

Els efectes de la pandèmia de coronavirus també han arribat als regadius. La Junta de Sequiatge que gestiona l’Horta de Lleida ha acordat ajornar el període voluntari de pagament del rebut del cànon de reg de l’actual anualitat fins al 15 de maig d’aquest any, segons va explicar el seu president, Joan Antoni Boldú. Quant al termini de pagament de la segona derrama en relació amb els regants adherits a la modernització del reg d’un sector de l’Horta de Lleida, que estava previst per al mes de maig, s’acorda un ajornament fins al 15 de novembre. Les obres de modernització, que ja han començat, afecten una extensió de més de 1.200 hectàrees de les partides de Lleida de la Caparrella, Malgovern, Butsènit i Rufea i suposaran una inversió de més de 9 milions d’euros.

Altres canals, com el Canal d’Urgell, asseguren que el cobrament està domiciliat i ja s’està fent. No obstant, el president, Amadeu Ros, va assenyalar que es tindrà especial sensibilitat amb futurs pagaments si l’actual situació es prolonga. Ramon Piqué, president del Canal de Pinyana, va assenyalar que el pagament del març ja s’ha efectuat i que està pendent el del juliol. Va indicar que “si hi ha problemes els solucionarem i estem oberts a arribar a acords si és que no es poden pagar les quotes per aquesta problemàtica”. El president de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va remarcar que s’anirà veient la situació a mesura que passin els mesos. El president del Garrigues Sud, Javier Pelegrí, va incidir que els joves que s’incorporen al reg poden ser susceptibles de tenir problemes en els pagaments, però el reg espera que la Generalitat sigui sensible. El Segrià Sud assegura que passa els rebuts a finals d’any i que, per ara, no s’ha plantejat mesures, va dir el seu responsable, Joan Sabaté. Antonio Costa, de l’Algerri Balaguer, va explicar que la tarifa és per consum d’aigua i es fa a fi de campanya, mentre que Josep Maria Jové, del Segarra-Garrigues, va al·legar que no s’han plantejat demorar pagaments de quotes per ara.

Obres per abordar ja l’ampliació del Segrià Sud

El Segrià Sud ha iniciat el gruix de les obres per portar l’aigua a unes altres 350 hectàrees de reg per degoteig. Els primers treballs han consistit a arrancar arbres per les zones on han de passar els tubs del reg per degoteig. S’han arrancat una trentena d’arbres en finques previ consentiment dels propietaris. La Generalitat s’encarrega de construir canonades principals i secundàries fins al punt on s’ubiquen els hidrants, que hauran d’instal·lar els regants.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta