El Saló de l'Energia s'instaura dins de la Fira Q de Balaguer

REDACCIÓ
Publicat: 
26-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Saló de l'Energia s'instaura dins de la Fira Q de Balaguer
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Balaguer
  • El Saló de l'Energia s'instaura dins de la Fira Q de Balaguer
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Balaguer

Balaguer celebra aquest cap de setmana una nova edició de la Fira Q, al pavelló d’Inpacsa. En aquesta edició, l’espai fins ara dedicat a la construcció i l’habitatge s’ha especialitzat i evolucionat per a esdevenir el Saló de l’Energia de les Terres de Lleida, el qual es preveu que tingui una periodicitat anual. Aquest espai dins de Fira Q és una iniciativa de l’Energy HubLab, un projecte de la Paeria de Balaguer i la Diputació de Lleida, que impulsa la transició energètica i la transformació del model econòmic de Ponent, el Pirineu i Aran, i que compta amb la participació dels principals ens públics i privats del territori.

Els objectius de l’organització són promocionar i donar visibilitat a les empreses i professionals lleidatans relacionats amb les energies renovables i l’eficiència energètica; aconseguir que el Saló sigui punt de trobada del propi sector per tal de facilitar l’aparició de col·laboracions i sinèrgies entre els seus actors; contribuir a la sensibilització sobre la crisi climàtica; i informar a la ciutadania sobre les accions que es poden dur a terme per a fer-hi front.

Pel que fa als expositors, hi estaran representades empreses de diferents sectors: dedicades a les energies renovables, com la producció fotovoltaica, el biogàs, la comercialització d’energia o l’associacionisme en l’àmbit de l’energia; dedicades a l’eficiència energètica, amb sistemes constructius eficients, tancaments o aïllaments; i finalment, els col·legis professionals, gremis i associacions -membres de la comissió organitzadora, els quals han de liderar el canvi cap a una economia més sostenible.

Fira Q també comptarà amb un espai per a presentacions, debats i xerrades sobre l’àmbit de les energies renovables i l’eficiència energètica. De les activitats previstes pel dissabte destaca el col·loqui sobre les comunitats d’energia a Ponent, amb la conferència ‘Transició energètica i territori’ a càrrec de Carles Riba Romeva, president del col·lectiu CMES; i ‘Compra solar col·lectiva a Balaguer i rodalies’ a càrrec de Jordi Garcia, director de Becquel.

En les següents ponències programades pel dissabte es tractarà el cas d’autoconsum municipal compartit a Castelló de Farfanya i Vallfogona de Balaguer. A la tarda, les sessions començaran amb la presentació ‘L’aliança d’empreses balaguerines per la transició energètica’, a càrrec de Noguera Renovables, Gecrio i Sorigué. I tot seguit es farà la presentació de construccions amb terra i fusta, del projecte europeu SAVASCO, a càrrec d’Albert Puy, president de COECO; i la xerrada ‘La nostra finestra i balcó eficient’, a càrrec de Fusteria Durany.

L’endemà diumenge es parlarà sobre les fonts d’energia renovables, com la biomassa o l’autoconsum fotovoltaic per a professionals, amb representants de diverses empreses de la zona.

Finalment, el dilluns hi haurà la ponència ‘Fons Next Generation de rehabilitació d’edificis d’habitatges’ a càrrec d’Assumpció Vilaseca, arquitecta de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; i tancarà la jornada ‘Rehabilitació energètica i energies renovables’, a càrrec de Lluís de la Fuente, Arquitectura i SomEnergia.

Comparteix

També t'interessarà