El Sant Crist de Cervera ‘viatja’ a Barcelona per ser restaurat

X. SANTESMASSES
04-10-2018
  • El Sant Crist de Cervera ‘viatja’ a Barcelona per ser restaurat

Tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat van traslladar dimarts passat el Sant Crist de Cervera, la venerada talla de l’església de Sant Antoni, patró de la capital de la Segarra, fins a la seu d’aquest equipament cultural a Valldoreix (Barcelona), on serà restaurada en el transcurs dels propers 6 mesos. La figura de fusta, de principis del segle XIV, és un dels elements més emblemàtics del patrimoni artisticoreligiós de Cervera. Segons Joan Riu, membre de la parròquia de Sant Antoni, l’escultura de fusta presenta algun deteriorament sobretot a la zona dels peus, que és la part que solen tocar els fidels, i en un dels braços.

La talla del Sant Crist ja va ser objecte d’una primera actuació de rehabilitació el 2004, quan es va canviar la creu que li dóna suport i es va dur a terme una restauració general de la figura. També el 2015 l’artista local Alba Cuñé va pintar els frescos que llueix l’altar major de l’església de Sant Antoni, on se situa habitualment la figura escultòrica. L’actual temple de Sant Antoni, al carrer General Güell, és una construcció barroca del segle XVIII, a l’espai ocupat per l’anterior edifici romànic del segle XIII. La façana actual es va construir el 1787, a càrrec dels Administradors del Sant Crist i, per això, van fer representar a la part superior del portal un relleu al·lusiu al Sant Crist crucificat que es venera al temple. La parròquia té previstos el retorn de la talla i la seua estrena la propera Setmana Santa.

Un regal de dos àngels al XIV

El Sant Crist de Cervera és una escultura de gran valor artístic, de transició entre el romànic –el hieratisme del rostre de Crist– i el gòtic, per la resta de traços del cos i indumentària. D’origen anònim, “presenta l’estil de principis del segle XIV”, segons l’historiador Duran i Sanpere. La llegenda local conta que dos pelegrins que van demanar acollida una nit a l’hospital i l’endemà van deixar la talla a l’habitació, eren en realitat dos àngels que van recompensar la generositat dels regents de la institució amb aquest regal.

Notícies relacionades: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next