El Santa Maria implanta un esfínter urinari artificial a homes amb incontinència severa

SEGREcom
Publicat: 
23-04-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Santa Maria implanta un esfínter urinari artificial a homes amb incontinència severa

L'hospital Santa Maria ha implantat un esfínter urinari artificial a una desena d'homes d'entre 50 i una mica més de 70 anys per corregir la seua incontinència severa d'orina. Es tracta d'un procediment quirúrgic que efectua des del 2010 en alguns pacients que tenen aquest problema com a efecte secundari després d'haver estat sotmesos a una prostatectomia radical a causa d'un càncer de pròstata o una resecció transuretral per un creixement prostàtic benigne i que arriben a necessitar utilitzar fins a cinc bolquers al dia, segons va explicar la doctora Mercè Pascual, encarregada d'implantar aquests dispositius al Santa Maria. Va afegir que els pacients han de complir certs requisits com ser persones actives, tenir capacitat per comprendre el sistema de funcionament de l'esfínter urinari artificial i bona mobilitat a les mans per manipular-lo. I és que aquestes persones han de prémer una vàlvula que els implanten sota l'escrot cada vegada que volen orinar.

L'esfínter urinari artificial consta de tres elements: un maneguí que es col·loca al voltant de la uretra, la vàlvula citada que s'ha de prémer cada vegada que es vol buidar la bufeta i un reservori d'orina que s'implanta amb una incisió suprapúbica.

La doctora va indicar que es tracta d'una operació delicada i que el dispositiu té un recobriment antibactèric que ajuda a prevenir possibles infeccions. Després de la intervenció, el pacient porta una sonda vesical i passa 24 hores ingressat. A continuació, se li retira la sonda i se'n va a casa, però continuarà tenint incontinència durant un termini de sis a vuit setmanes, ja que el dispositiu està desconnectat mentre es recupera la zona intervinguda. Una vegada passat aquest temps, torna a l'hospital i el metge li activa l'esfínter urinari artificial a la unitat d'Urologia sense necessitat d'ingrés.

Aquest dispositiu és molt car, per la quala cada vegada que la unitat té un candidat a sotmetre's a aquesta intervenció l'hospital l'ha de consensuar. No obstant això, la doctora va precisar que l'operació suposa també un estalvi perquè el pacient deixa d'utilitzar bolquers. Aquest esfínter té una vida d'entre deu i quinze anys i els pacients que el porten disposen d'un carnet identificatiu que resulta important perquè si alguna vegada han de ser sondats serà necessari desactivar prèviament el dispositiu.

Millor qualitat de vida

Aquest sistema millora enormement la qualitat de vida dels homes amb incontinència urinària severa, però per als que no volen o no poden implantar-se un esfínter artificial disposen com a alternativa d'un altre sistema denominat col·lector urinari, una espècie de preservatiu amb un tub a la punta connectat a una bossa que recull l'orina que s'escapa amb la incontinència i evita així que es mulli la roba interior.

I encara existeix un tercer sistema alternatiu, que consisteix a col·locar una malla antiincontinència adaptada a l'anatomia masculina que ajuda els afectats a evitar les pèrdues d'orina.

condicions

A part de patir una incontinència severa, el pacient ha de ser capaç de manejar el dispositiu

Comparteix

També t'interessarà