El sector de la fruita, amb l'esperança de les retirades de la UE a l'agost

SEGREcom
Publicat: 
29-07-2015
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El sector de la fruita, amb l'esperança de les retirades de la UE a l'agost

El sector de la fruita de Lleida va començar a fer les primeres retirades de producte el passat dia 20 per a l'elaboració de sucs per a beneficiència. Es tracta d'un programa que té límits per a cada organització de productors, ja que únicament es permet un percentatge dels seus anomenats programes operatius (en el qual se solen incloure inversions, per exemple). En aquest context, el sector té posades les esperances en el pla de retirades que està a punt d'aprovar la Unió Europea perquè entri en vigor el pròxim 1 d'agost. Aquest pla és universal i elimina així els límits actuals en funció dels programes operatius, segons va recordar el director d'Afrucat, Manel Simon.

Amb les retirades, s'espera que el sector tingui així un instrument més per poder "plantar-se davant de les exigències de grans compradors centreeuropeus", fonamentalment "hard discount" alemanys, de preus de demolició per préssecs i nectarines.

"Tothom és optimista perquè Brussel·les aprova aquestes mesures extraordinàries (retirades)", va afirmar Simon, després de la conversa telefònica mantinguda aquest dimarts amb organitzacions de productors tant d'Itàlia com Grècia i França.

El sector de la fruita de Lleida fa temps que insisteix en la necessitat d'una reforma de les mesures europees per tal d'afrontar casos de crisi de preus, al·legant que les que existeixen en l'actualitat no funcionen com haurien de fer-ho i considera que haurien d'existir mecanismes adequats per utilitzar-les de forma immediata quan apareixen els problemes.

Situació del mercat

Les centrals i Afrucat afirmen que la situació actual de preus no té explicació. D'una banda, la producció és inferior a la de l'any passat. A més, la demanda es manté ferma per part dels consumidors, tant al mercat interior com en els d'exportació. Cooperatives i empreses particulars no tenen estocs a les cambres de fred. Per això, la llei de l'oferta i la demanda no explica que grans compradors exigeixin preus ruïnosos per a la producció. La força de la gran distribució europea i l'existència de múltiples venedors de fruita dolça s'estima com una de les grans causes. És a dir, es repeteix la queixa d'altres sectors agroalimentaris sobre la desigualtat existent a la cadena.

En aquest context, el preu del paraguaià i de la platerina, totes dos fruites de pinyol planes, són les que estan resistint les pressions a la baixa. Es tracta de dos produccions la producció de les quals està capitalitzada a Europa per les finques de la província de Lleida, fonamentalment.

En l'actualitat, les retirades a distribució gratuïta tenen uns imports de 26,9 cèntims d'euro per quilo per a préssec i nectarina i de 43,13 en el cas del paraguaià.

Comparteix

També t'interessarà