El sector de la fruita apressa per al 2018 a diversificar mercats exteriors

REDACCIÓ
10-01-2018
  • El sector de la fruita apressa per al 2018 a diversificar mercats exteriors

El sector fructícola necessita exportar i un dels objectius que s’ha marcat per a aquest any és diversificar els seus mercats exteriors, gairebé monopolitzats en aquests moments pels països comunitaris, segons la federació d’exportadors estatals Fepex, organització de la qual forma part la catalana Afrucat. La Comissió Europea ha plantejat de fet la importància de diversificar mercats i en un reglament del Parlament Europeu i del Consell, que ha entrat en vigor aquest any, contempla la inclusió d’accions promocionals per diversificar mercats. Fepex explica que un dels seus articles amplia les mesures de gestió de crisi de les organitzacions de productors i les seues associacions per incloure activitats destinades a diversificar i consolidar els mercats de fruites i hortalisses.

Tot plegat en un moment en què ja es pot fer balanç de la campanya d’exportació de la fruita de pinyol de Lleida (préssecs, nectarines i paraguaians fonamentalment) i que, segons les dades provisionals de la secretaria d’Estat de Comerç, no és positiu. El balanç de vendes en altres països se salda entre el gener i l’octubre amb vendes de poc més de 266 milions d’euros, davant els 271,37 de les mateixes dates de l’any 2016. Estem parlant d’un descens en facturació d’un 1,93 per cent.

En aquesta caiguda té molt a veure l’evolució dels preus perquè el sector fructícola ha afrontat aquest estiu una nova campanya de cotitzacions a la baixa, que no arribaven en bona part dels casos ni a cobrir els costos de producció. Plou sobre mullat, cosa que ha forçat que el ministeri que dirigeix Isabel García Tejerina i representants del sector treballin a buscar solucions per a un problema que ja no és conjuntural sinó estructural.

En el cas de fruita de llavor (pomes i peres), les exportacions de Lleida han repuntat en els primers deu mesos de l’any, al superar els 58 milions d’euros en valor, davant els 50 de les mateixes dates de l’any anterior. En aquest cas, encara falten dos mesos de comercialització per poder concretar un balanç de l’exercici.

L’exportació hortofructícola espanyola a la UE va créixer un 3% i es va situar en 9.484 milions, segons dades del departament de Duanes. Es mantenen sense canvis els percentatges de les principals àrees de destinació: el 93% del total a la UE, el 2,5% a països europeus no comunitaris i el 4,5% restant, a països extraeuropeus.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com passes les vacances d'estiu?