⏯️ El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu

ACN
Publicat: 
09-06-2021
Actualitzat: 09-06-2021 13:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu
  Peu de foto: 
  El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu
 • El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu
  Peu de foto: 
  El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu
 • El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu
  Peu de foto: 
  El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu
 • El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu
  Peu de foto: 
  El sector de l'esport d'aventura a Lleida confia en la temporada d'aquest estiu

El sector dels esports d'aventura de la demarcació de Lleida confia superar la xifra dels 550.000 serveis aquesta temporada donat que les expectatives per aquest estiu "són bones". La pandèmia va frenar la realització d'activitats l'any 2020 i el conjunt de les empreses de turisme actiu van patir una pèrdua d'activitat d'entre un 40 o un 45% de serveis respecte a l'any anterior. El nombre de serveis contractats va ser 444.028, un 55% aproximadament respecte als de l'any 2019. La temporada ha arrencat a "bon ritme" i té "unes bones previsions per als mesos d'estiu", segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. L'impacte econòmic l'any 2020 s'estima en 72,82 MEUR. Per a aquesta temporada, el nombre d'empreses operatives és de 205.

El sector afronta la nova temporada "amb il·lusió", amb un increment de les reserves i amb un comportament de cara a l'estiu que es preveu que en el seu conjunt sigui millor que l'any 2020. "Les reserves s'incrementen a bon ritme", en bona part "per les ganes de la gent de sortir i fer activitats a l'aire lliure", així com també per la millora de la situació sanitària, ha dit la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol.

Pujol ha mantingut aquest dimecres una trobada amb els representants de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà. El president de l'Associació, Florido Dolcet, ha destacat l'aportació de 50.000 euros que el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida destinarà per proporcionar més seguretat als esports d'aigua que es practiquen durant aquesta temporada al Noguera Pallaresa, a tasques de neteja i al manteniment de la llera del riu, tal com ja ha estat fent de manera tradicional la Diputació.

A la demarcació de Lleida operen 205 empreses, de les quals162 al Pirineu que representen el 79% del total. Per la seva banda, el Pallars Sobirà és la comarca que concentra un major nombre d'oferta amb 55 empreses, cosa que representa el 34% del total de firmes del Pirineu i el 26,7% del conjunt de la demarcació. La Val d'Aran amb 23 empreses ocupa el segon lloc, seguida de l'Alt Urgell amb 19, el Solsonès amb 18, l'Alta Ribagorça amb 17, la Cerdanya lleidatana amb 16 i el Pallars Jussà amb 14.


Les empreses d'esports d'aventura demanen l'IVA reduït del 10% per superar la crisi del coronavirus


Les comarques de la plana disposen de 43 empreses distribuïdes de la següent manera: la Noguera lidera el rànquing amb 10 firmes, seguida del Segrià i l'Urgell amb 8 cadascuna, les Garrigues amb 7 i la Segarra i el Pla d'Urgell amb 5.

Les activitats de terra l'any passat van tenir la contractació de 222.438 serveis; les d'aigua, 213.900, i finalment les d'aire van registrar 7.600 serveis. En total es van ocupar a 945 persones, de les quals 164 van treballar a temps complet; 105, a temps parcial, i 676 eren personal autònom o freelance.

Pujol ha explicat que les comarques de Lleida despleguen una oferta d'activitats esportives que fan del paisatge un gran parc d'oci i d'aventura per a totes les edats i estils de visitants, i que malgrat que l'actual situació de pandèmia "es preveu una recuperació econòmica important".

L'any 2019 el turisme actiu i els esports d'aventura van ocupar un total de 2.016 persones, de les quals unes 822 van treballar a temps complet; unes 349, a temps parcial, i unes 845 eren personal autònom o freelance. L'impacte econòmic d'aquest sector abans de la pandèmia era de 108,65 milions d'euros (considerant els ingressos procedents de l'activitat mateixa, l'allotjament i la restauració), dels quals 32,86 van ser de la contractació de les activitats.

La despesa mitjana global diària per a un client que es desplaça a les comarques de Lleida per practicar el turisme actiu és de 167,00 euros/dia (54,00 euros per a l'activitat i 113,00 euros per a l'allotjament, els àpats i altres despeses).

De l'any 2012, en plena crisi econòmica fins a l'any 2019 els esports d'aventura han crescut un 28%. Vam passar dels 600.000 serveis contractats l'any 2012 fins als 767.789, l'any 2019, segons les dades de l'estudi que anualment elabora el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida sobre l'actualització de les dades estructurals, comercials i econòmiques de les empreses de turisme actiu del Pirineu i les Terres de Lleida, així com el nombre d'empreses operatives a l'inici de la temporada.

Les activitats de terra són les més contractades i el senderisme cada vegada agafa més força. Les empreses que ofereixen activitats de terra, tot i disposar d'un ampli ventall d'activitats, cada cop se centren més en el trekking-senderisme i la BTT. Pel que fa a les activitats d'aigua, el ràfting continua essent l'activitat estrella, seguida del descens de barrancs, caiac, piragüisme i altres. Finalment, les activitats d'aire, amb el parapent al capdavant, que comporta un elevat impacte econòmic a la comarca de la Noguera, juntament amb el Parc Astronòmic Montsec d'Àger i el congost de Mont-rebei.


Arrenca la temporada de ràfting al Pallars Sobirà amb tres mesos i mig de retard pel coronavirus

Comparteix

També t'interessarà