El sector hoteler tanca les festes de Nadal amb una ocupació "fluixa"
Els hotels de Barcelona han tingut una ocupació d'entre el 20% i el 30% durant les festes de Nadal i tanquen així un període de vacances "fluix" i "dolent". Ho ha assegurat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, que ha confessat que les xifres eren les pronosticades: "Res que no esperéssim". "A l'estiu ja havíem previst que l'hivern seria dolent i quan vam veure que, a fora, països tornaven a posar restriccions tant per a la seva vida diària com per viatjar ja vam veure que ens anava malament i que es paralitzaven les reserves", ha explicat, ja que els hotels de la capital catalana depenen sobretot del visitant estranger.
L'excepció ha sigut Cap d'Any, una festivitat que sol suposar un repunt d'ocupació i que s'ha situat en un 60% puntual tant el 31 de desembre com l'1 de gener. El Gremi d'Hotels atribueix aquests percentatges a la combinació de la "inseguretat" percebuda pels visitants en plena onada de la variant òmicron del coronavirus i les mesures imposades a Catalunya: "Les restriccions que ens han posat a nosaltres ens han acabat de matar". I és que preveien que el 85% d'establiments estiguessin oberts durant el mes de desembre i finalment han rondat el 70%
Per tal de remuntar la situació hotelera, confien que el turisme de negocis i, especialment, esdeveniments "importantíssims" com el Mobile World Congress (MWC) i l'Integrated Systems Europe (ISE) del mes de febrer els aporti més hostes. És per això que esperen que les restriccions que ha patit la població en general durant les festes de Nadal per reduir contagis de covid-19 "permetin arribar al mes de febrer amb unes condicions diferents i podent assegurar que aquests esdeveniments es podran celebrar". Si no, alerten, "perilla la seva continuïtat".
Reclamen ajudes
Tot i això, auguren que no se superi la Setmana Santa "no tornarà de manera activa" el públic principal dels hotels barcelonins: el visitant estranger. Per això, reclamen "ajudes directes" a la Generalitat i una campanya de promoció turística per compensar pèrdues i esgrimeixen que han sigut "un sector molt respectuós" amb les restriccions i dels més perjudicats, ja que "pràcticament fins al juny el client no podia venir". "Una vegada es prenen les mesures que comporten una afectació directa cap als negocis, el que sí que reclamem a l'Administració són aquestes ajudes", ha insistit Casals, queixós perquè el Govern no els ha respost la demanda que el Gremi li ha traslladat "públicament per escrit".