El sector porcí de Lleida guanya més de 31 milions al tancament del 2017

REDACCIÓ
24-01-2018
  • El sector porcí de Lleida guanya més de 31 milions al tancament del 2017

El sector porcí lleidatà va tancar el 2017 un exercici especialment satisfactori per a la producció, on la cotització mitjana es va situar en 1,26 euros el quilo de porc viu que, sumada al manteniment dels costos de producció i a la millora de la competitivitat, ha permès que els ramaders poguessin tancar l’any en positiu amb guanys mitjans d’uns 20 euros per porc.

Aquest fet suposaria més de 31 milions d’euros de beneficis per al sector productor si comptabilitzem l’últim cens animal de la conselleria d’Agricultura, que data de novembre de 2017, que comptabilitzava entorn d’1,5 milions d’animals d’engreix.

Des d’Unió de Pagesos estimen que durant aquest any 2018 el preu percebut pel ramader de porcí continuarà sent elevat però entre un 8 i un 10 per cent per sota respecte a l’any passat.

I és que aquest principi de l’any està sent problemàtic, amb unes cotitzacions que estan per sota de la quota de l’euro per quilo, ja que a l’habitual descens cíclic de les cotitzacions per aquestes dates s’ha unit un hivern atípicament càlid que ha propiciat més quilos per animal i a l’handicap del canvi euro/dòlar que perjudica les exportacions. Tanmateix, Unió de Pagesos confia que la situació es vagi restablint a poc a poc.

A més, malgrat aquestes previsions optimistes, el responsable de porcí d’UP, Rossend Saltiveri, va dir ahir en roda de premsa que el sector té molts reptes al davant, com la necessitat d’una contínua reducció d’ús de medicaments però parant una extrema atenció en qüestions sanitàries i de bioseguretat, i en concret sobre l’amenaça de la pesta porcina africana, que està afectant països de l’est d’Europa. “Cal posar els màxims esforços en bioseguretat perquè seria el pitjor que podria passar”, atès que podria suposar el tancament de fronteres a les exportacions del porcí català, va advertir Saltiveri.

A més, UP considera que durant els propers anys els productors de porcí s’hauran d’adaptar als requisits del decret d’ordenació ramadera, i els del nou decret de fertilització i gestió de dejeccions ramaderes –que el pròxim govern de la Generalitat hauria d’aprovar aquest any–, que suposaran, entre d’altres, noves exigències mediambientals i implicaran afrontar noves inversions per adaptar-se.

Alerta de l’estancament en el sacrifici a Catalunya

Segons va comentar Rossend Saltiveri, amb dades provisionals del departament d’Agricultura, fins al mes d’octubre del 2017 els escorxadors catalans van sacrificar un 2 per cent menys animals que l’any anterior davant l’augment del 8% a nivell estatal, de forma que va manifestar que la producció catalana s’ha estancat.

Quant a les exportacions, representen el 70% del total de la producció porcina catalana, i el 50% de l’estatal. Durant els nou primers mesos del 2017, segons Interporc, van créixer un 13% a l’Estat i van suposar 3.700 milions d’euros. França és la primera destinació (244.447 tones), seguida de la Xina (242.721 tones) i un augment de les vendes en altres països asiàtics

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?