El sector porcí ha apostat per créixer i la cabanya lleidatana ha pujat un 19% en un any

j.martínez
31-08-2015
  • El sector porcí ha apostat per créixer i la cabanya lleidatana ha pujat un 19% en un any

Les granges de porcí de la província de Lleida van acabar l'any passat amb un cens de porcí de 4.256.070 animals, segons les dades oficials de la conselleria d'Agricultura, cosa que representa un augment del 19,15 per cent respecte a dates similars del 2013, exercici amb la cabanya més baixa des del 2010. Aquest repunt es pot explicar gràcies a la total normalització després de l'aplicació en els anys anteriors de la normativa europea sobre benestar animal, que va obligar a introduir canvis importants en les explotacions. Es van produir tancaments de granges que van decidir no fer les fortes inversions, o no podien, i que en alguns casos no tenien continuïtat. Però ara torna la inversió.

El sector va viure l'any passat una època difícil amb el tancament del mercat rus. Però va aconseguir tancar el 2014 en positiu, amb un marge o benefici de mitjana de 12 cèntims d'euro per quilo segons la conselleria d'Agricultura, gràcies als elevats preus que es van registrar fins al setembre, quan es va començar a notar el tancament del mercat rus per a Europa.

Tanmateix, aquests marges es van anar perdent a l'iniciar-se el 2015. De fet, les primeres cotitzacions establertes aquest any van ser les més baixes en una arrancada d'exercici dels últims cinc anys. En concret, el porc de Lleida es cotitzava a Mercolleida a 1,023 euros el quilo viu. Més tard, i gràcies a uns preus continguts del pinso per a alimentació animal, va anar repuntant. A més, davant de la gravetat de la situació que vivia el mercat comunitari, la Comissió Europea va decidir aprovar l'emmagatzemament privat de porcí, la congelació subvencionada de peces de porc per intentar donar suport a la recuperació del preu. Però això és una arma de doble tall, ja que amb la sortida al mercat d'aquesta carn congelada els preus tornen a baixar.

Els resultats del sector s'han anat reduint en els últims mesos. El juliol, última dada oficial de la conselleria d'Agricultura, situa el marge interanual en amb prou feines 3 cèntims d'euro per quilo. Però els preus han continuat caient i avui la cotització del quilo de carn de porc viu se situa en els 1,227 euros, un 11% inferior als 1,380 de fa un any.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta