⏯️ El tabac: 10 consells per deixar de fumar

REDACCIÓ
Publicat: 
23-08-2023
Actualitzat: 23-08-2023 13:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ El tabac: 10 consells per deixar de fumar
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

El tabac és una droga legal, però també és una substància molt addictiva que té efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i que comporta molts riscos per a la salut.

Comparades amb les que no fumen, les persones fumadores tenen el doble de probabilitats de morir prematurament i els professionals de la salut, calculen que la meitat d'aquestes moriran a conseqüència d'alguna de les malalties causades pel tabac.

Les persones fumadores perden una mitjana de 10 anys de la seva vida, per tant, deixar de fumar és probablement el més important que una persona amb aquest vici pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a consumidora.

Beneficis de deixar de fumar:

 1. Millora de l’estat de salut i de la qualitat de vida.
 2. Reducció del risc de morir prematurament i augment de l’esperança de vida.
 3. Reducció del risc de diferents efectes negatius sobre la salut, com la reducció de la fertilitat, les malalties cardiovasculars, les malalties respiratòries, el càncer, la diabetis o les formes més greus de COVID-19.
 4. Millores per a les persones que ja pateixen trastorns com les malalties cardiovasculars o la malaltia pulmonar obstructiva crònica.
 5. Millora de la salut de les dones embarassades, el desenvolupament fetal i la salut del nadó.
 6. Reducció de les despeses econòmiques a què han de fer front les persones que fumen, així com el conjunt de la societat i el sistema de salut.

Els beneficis de deixar de fumar són encara més grans com més aviat es deixi de fumar, però abandonar el tabac beneficia la salut a qualsevol edat, encara que s’hagi fumat molt o durant molts anys.

Deixar el tabac és un benefici per a la mateixa salut, però també per a la salut dels altres: membres de la família, amistats, companys de feina, i qualsevol altra persona exposada als efectes perjudicials del fum ambiental de tabac.

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i el maig d'enguany, segons fonts de la Generalitat.

Deixar el tabac no és fàcil, però és possible, per això a continuació et deixem 10 recomanacions de Salut per començar amb aquest procés:

Com deixem el tabac?

 1. Mentalitzeu-vos, visualitzeu-vos sense fumar.
 2. Fixeu un dia per deixar-ho.
 3. Ho heu de deixar totalment i de cop.
 4. Beveu aigua i sucs de fruita, preferentment naturals i rics en vitamina C.
 5. Modereu al màxim el consum d’alcohol i excitants, com ara cafè o te.
 6. Mengeu aliments rics en vitamina B (pa, arròs integral).
 7. Feu exercici regularment.
 8. Ompliu les petites estones de lleure amb una afició que us agradi; això us proporcionarà satisfacció.
 9. Apreneu a relaxar-vos.
 10. Hi ha fàrmacs que poden ajudar a superar la dependència al tabac—abans cal consultar-ho amb professionals sanitaris—.

A més, des de Salut s'ofereix ajuda personalitzada, presencial, o a distància a través del 061, per deixar de fumar.

Comparteix

També t'interessarà