El trànsit entre l’Alt Urgell i Andorra cau vora un 90% la setmana del tancament fronterer

C. SANS / X. RODRÍGUEZ
29-03-2020
  • El trànsit entre l’Alt Urgell i Andorra cau vora un 90% la setmana del tancament fronterer

El tancament de fronteres decretat la setmana passada per l’Estat arran de la crisi del coronavirus ha reduït en un 88% aquesta setmana la mobilitat entre Andorra i l’Alt Urgell. Segons dades del Govern andorrà, dimarts passat van entrar al Principat un total 884 vehicles a través del pas fronterer de la Farga de Moles, davant els 7.108 que ho van fer el mateix dia de l’any passat. El volum de trànsit ha anat reduint-se de forma progressiva des de l’inici de l’alerta sanitària. Així, el passat dia 13 encara van passar per la frontera hispanoandorrana 8.035 vehicles, davant els 11.307 del mateix dia de l’any anterior, xifra que llavors representava una reducció de només el 29%.

Les mateixes fonts van assegurar que gran part del trànsit actual a través de la frontera andorrana el constitueixen camions de mercaderies, que són els únics que no tenen restringit l’accés pel lloc fronterer durant l’alerta sanitària. En aquest sentit, fonts de les agències de duanes de la Farga de Moles van explicar que vuit de cada deu camions transporten productes de primera necessitat, com per exemple articles d’alimentació i de farmàcia. La resta correspon a paqueteria. Així mateix, han constatat un descens substancial de les importacions (vegeu el desglossament superior).

La intensitat de trànsit ha descendit de forma progressiva des d’un 29% fins a un 88%

A banda del transport de mercaderies, també poden circular, amb un document acreditatiu, els treballadors transfronterers, els residents a Andorra que tornen als seus domicilis després d’haver estat a l’estranger o els veïns de l’Alt Urgell que reben tractament sanitari al Principat. Aquests constitueixen la part més petita del trànsit en un moment en què no es permet el pas de turistes entre Andorra i l’Alt Urgell. Aquest descens en el nombre de cotxes particulars s’ha notat també a Aran.

La caiguda del volum de trànsit a la Val ha estat dràstica després del tancament de les fronteres entre Espanya i França a l’N-230 i Eth Portilhon. En aquest sentit, l’alcalde de Bossòst, Amador Marqués, va explicar que amb l’entrada en vigor d’aquesta mesura, “van deixar de venir ciutadans francesos a Aran”.

Marqués va recordar que, abans de l’ordre de restringir el pas pels punts fronterers, a Les i Bossòst es donava una imatge atípica: veïns confinats en els seus carrers per evitar contagis i francesos comprant i passejant pels carrers d’aquests dos municipis aranesos.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?