El TSJC desestima el recurs de l'alcalde d'Agramunt per la celebració de l'1-O

ACN
Publicat: 
10-01-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El TSJC desestima el recurs de l'alcalde d'Agramunt per la celebració de l'1-O

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs presentat pel diputat d'ERC al Parlament i alcalde d'Agramunt (Urgell), Bernat Solé, pel procediment obert contra ell per un suposat delicte de desobediència per la celebració de l'1-O al municipi urgellenc.

En la interlocutòria, l'alt tribunal creu que hi ha "bastants" indicis que "permeten afirmar" que Solé va desatendre la prohibició del Tribunal Constitucional (TC) del 7 de setembre de 2017 que suspenia el referèndum de l'1-O i advertia als alcaldes el seu deure d'impedir-lo. En aquest sentit, el text indica que Solé va participar al referèndum de l'1-O, així com en un acte al Casal d'Agramunt a favor del mateix. També afirma que l'escola municipal utilitzada com a punt de votació al referèndum és titularitat de l'Ajuntament.

L'escrit defensa que l'Escola Macià-Company, on es van dur a terme les votacions l'1-O, és titularitat de l'Ajuntament i que malgrat Solé coneixia la prohibició del TC, "no només no va impedir la votació sinó que durant la jornada va prendre decisions sobre la col·locació de les urnes o el tancament de l'edifici".

Segons el tribunal, també és "determinant" que Solé intervingués en un acte sobre l'oportunitat de participar al referèndum, celebrat el 25 de setembre de 2017 al Casal d'Agramunt. La jutgessa indica que Solé no va complir amb el seu deure "d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir" la prohibició del TC quan "és obvi que ho podia fer".

El passat 12 de novembre la fiscalia va sol·licitar al TSJC que es jutgi Bernat Solé per un delicte de desobediència per la celebració del referèndum de l'1-O. El ministeri públic demana que se li imposi un any i mig d'inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 24.000 euros per un delicte de desobediència.
 

Comparteix

També t'interessarà