Els 10 mites més comuns sobre l’anestèsia

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
15-04-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els 10 mites més comuns sobre l’anestèsia
    Peu de foto: 
    Arxiu. Quiròfan ©Pixabay

Tot i els grans avenços de la medicina moderna, l’anestèsia continua generant dubtes i temors entre molts pacients. Preguntes com "Em despertaré durant l’operació?" o "És cert que es vomita la anestèsia?" encara són habituals a les consultes. Amb l’objectiu de tranquil·litzar i informar, repassem amb el Dr. Andreu Cueva Suller de Vithas, els 10 mites més estesos sobre l’anestèsia… i els desmuntem un per un.

1. “Sempre ens adormim amb una mascareta”

Fals. La majoria d’anestesies generals s’administren per via intravenosa. La mascareta sol utilitzar-se per administrar oxigen abans de la intubació, tot i que en alguns casos específics s’indueix l’estat anestèsic amb gasos inhalats.

2. “Em costa eliminar l’anestèsia” o “La vaig vomitar”

Els fàrmacs anestèsics es metabolitzen al fetge i s’eliminen per l’orina, no pel vòmit. Sí que és cert que poden causar nàusees com a efecte secundari, però existeixen medicaments per prevenir-ho.

3. “Em puc despertar a mitja operació”

Gràcies als avenços en monitorització, aquest risc és extremadament baix. Els anestesiòlegs controlen en tot moment la profunditat de la sedació per garantir un somni profund i segur.

4. “Hi ha gent immune a l’anestèsia”

No hi ha persones resistents. El que varia és la dosi, adaptada a cada pacient segons la seva edat, pes i estat de salut. Sempre s’assoleix l’efecte anestèsic desitjat.

5. “Puc morir si em posen massa anestèsia”

La dosificació és precisa i contínuament monitoritzada. L’anestèsia moderna és molt segura i els professionals estan formats per actuar davant qualsevol imprevist.

Identifiquen el moment en què el cervell deixa de percebre el dolor durant l'anestèsia
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Fundació Pasqual Maragall)

6. “Per què cal estar en dejú?”

L’anestèsia relaxa els reflexos naturals, com el deglutir. Estar en dejú evita que el contingut de l’estómac pugui passar als pulmons, un risc conegut com a broncoaspiració.

7. “L’anestèsia general és la més perillosa”

No necessàriament. Totes les tècniques tenen riscos i beneficis. Els anestesiòlegs trien la més adequada segons l’operació i les característiques del pacient.

8. “Com sap el metge quan m’ha de despertar?”

Els anestesiòlegs coneixen el temps d’acció dels fàrmacs i utilitzen monitors que indiquen el nivell de consciència del pacient per ajustar la dosi i assegurar una recuperació suau.

9. “Deixar de fumar abans de l’operació no serveix de res”

Deixar el tabac almenys quatre setmanes abans de la cirurgia redueix les complicacions respiratòries i afavoreix una millor oxigenació, cosa que millora notablement la recuperació.

10. “Em puc quedar paraplègic per una anestèsia epidural”

És un risc extremadament baix (1 cas entre 200.000). Els protocols de seguretat, com la desinfecció i el control de la coagulació, estan pensats per evitar qualsevol complicació greu.

L’anestèsia és una pràctica mèdica altament segura quan és administrada per professionals formats. Si tens dubtes o inquietuds, no dubtis a parlar amb el teu anestesiòleg abans de la intervenció. La informació i la confiança són claus per a una experiència quirúrgica tranquil·la i segura.

Comparteix

També t'interessarà