Els accidents laborals de trànsit amb bicicletes i patinets s'han duplicat en els últims sis anys

REDACCIÓ
Publicat: 
15-09-2022
Actualitzat: 15-09-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els accidents laborals de trànsit amb bicicletes i patinets s'han duplicat en els últims sis anys
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El 2021, 3.086 persones a Espanya van patir un accident laboral amb baixa quan es desplaçaven amb bicicleta o patinet, és a dir un 40% més que el 2020 (quan es van produir 2.205 accidents laborals amb baixa) i el doble d'accidents respecte al 2016. En concret un 100,9% (el 2016 es van materialitzar 1.536 accidents laborals amb baixa).

Aquesta tendència s'observa més agreujada a la Catalunya. Els accidents laborals amb baixa en els quals es van veure implicades bicicletes i patinets elèctrics va ser un 53,5% més que el 2020 (957 accidents el 2021 i 667 el 2020) i del 115% respecte al 2016 (any en què es van registrar 445 accidents laborals amb baixa).

Són dades extretes de l'estudi realitzat des  del Servei d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua Umivale Activa amb dades d'AMAT, l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball.

Les bicicletes i els patinets suposen el quart tipus de vehicle que més accidents laborals de trànsit amb baixa produeixen a Espanya. "Aglomeren més accidents laborals que els registrats amb camions, autocars i autobusos", destaca José Luis Cebrián tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals.

Una altra dada "alarmant" que s'observa a les estadístiques d'AMAT és que el 90,2% delsaccidents laborals de trànsit amb aquests vehicles a Espanya es produeixen in itinere,enfront del 9,8% de sinistres que se succeeixen durant la jornada laboral.

Si veiem les dades a Catalunya, les dades tornen a ser pitjors: El 92,8% dels accidentslaborals de trànsit amb aquests vehicles es produeixen in itinere, i el 7,2% en jornada.

Per gènere, són els homes els que pateixen el gruix dels accidents amb bicicletes i patinets a Espanya, amb un 65% respecte al 35% de dones.

Amb aquestes dades a la mà i amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de Mobilitat, que enguany busca fomentar l'ús de mitjans de transport més sostenibles i la recuperació d'espais per a vianants i ciclistes, la mútua Umivale Activa ha preparat unacampanya de seguretat viària amb l'objectiu de fomentar l'ús segur d'aquest tipus de vehicles.

Normes de seguretat que tots els ciclistes han de conèixer

La mútua, adherida a la Carta Europea de Seguretat Viària i com a membre de la Xarxa Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball, se suma a la celebració d'aquesta cita anual amb la campanya que des del 2018 i també amb motiu de la Setmana Europea estan duent a terme mensualment: Seguretat viària, bons hàbits al volant.

Així, aquest mes llança una nova fitxa centrada en les normes que tot ciclista ha de conèixer i respectar per circular amb seguretat.

"Amb aquesta fitxa ja són 46 les temàtiques que sota el paraigua de la seguretat viària hem llançat per conscienciar en la importància de posar els cinc sentits a la carretera i aplicar les mesures de prevenció necessàries en cada cas", ha destacat Cebrián.

La campanya es completa amb un vídeo informatiu sobre l'ús segur de la bicicleta.  Aquest material ja està disponible al web umivale.es, a l'apartat Seguretat Viària, dins de la secció de Prevenció i Salut.

Comparteix

També t'interessarà