Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a Catalunya excepte en tres comarques i l'Aran

ACN
Publicat: 
15-02-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a Catalunya excepte en tres comarques i l'Aran
    Peu de foto: 
    Maria Alenyà / Ethan López (ACN)

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya va augmentar un 2,8% al mes de gener en relació al mateix mes de l'any passat, fins als 3.413.381, segons dades provisionals de l'Idescat. De fet, es van registrar increment en totes les comarques, encapçalades per l'Alta Ribagorça (2,9%) i el Pallars Sobirà (2,7%), mentre que en l'altre extrem s'han registrat descensos a les Garrigues (-1,0%), la Ribera d'Ebre (-0,5%), i a la Segarra i Aran, amb un -0,3% en ambdós casos. Si es compara amb el desembre, el nombre d'afiliats ha disminuït un 0,4% al conjunt de Catalunya, així com en 29 comarques i l'Aran.

La variació mensual més elevada l'ha registrat la Conca de Barberà (0,9%), mentre que els decrements més destacats s'han produït al Baix Ebre i al Tarragonès, amb un 2% menys en cada cas.

Si s'analitzen les dades per gèneres, el nombre d'afiliades va augmentar al gener en 45.589 i el d'homes en 45.990, és a dir, un 3% i un 2,6% més, respectivament. Per comarques, el nombre de dones afiliades augmenta a tot arreu excepte a 4 comarques i a Aran, i l'augment més elevat és el del Baix Penedès (4,1%); en el cas dels homes afiliats, disminueixen a 6 comarques, i l'augment més elevat també és el del Baix Penedès (3,8%).

Per grups d'edat, tots els grups d'edat han augmentat el nombre d'afiliats a Catalunya en relació amb un any enrere, excepte els afiliats de 30 a 44 anys (-0,2%), segons l'Idescat.

D'altra banda, els afiliats estrangers van créixer al gener en totes les comarques i l'Aran. El creixement més destacat es va produir a la Cerdanya, amb un 16%, seguit del Berguedà, amb un 15,5%. En canvi, els augments d'afiliats de nacionalitat espanyola han estat de menor intensitat, amb un màxim del 2,8% del Baix Penedès, i han disminuït a 11 comarques i a Aran. Al conjunt de Catalunya, l'augment interanual dels afiliats estrangers (10,4%) és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola (1,4%).

Per sectors, el de la construcció va ser el que més va augmentar, amb un 4,1% interanual, i també en nombres relatius, amb 8.674 afiliacions més a Catalunya. Per comarques, ha pujat en 36 comarques i l'Aran i en nombres absoluts l'increment més elevat és al Barcelonès, amb 2.840, i en nombres relatius, un 8,2% més.

El sector serveis, que representa el 78,7% de les afiliacions, ha pujat en 81.394 al gener respecta al mateix mes de l'any anterior, xifra que representa un increment interanual del 3%. El nombre d’afiliacions als serveis disminueix a 2 comarques i a Aran, amb el màxim descens a Aran (-1,0%).

El sector industrial ha augmentat un 1,9% el nombre d'afiliacions al gener en relació al gener del 2022. La indústria ha augmentat les afiliacions a 34 comarques i Aran, encapçalades per l’Alta Ribagorça (8,3%); mentre que l'agricultura és el sector que ha reduït el nombre d'afiliacions, amb 580 menys (-1,1%).

Comparteix

També t'interessarà