Els ajuntaments ja plantegen alternatives pel bloqueig de la portada d’aigua de Rialb

x. santesmasses/m.m.b.
Publicat: 
11-03-2016
Actualitzat: 11-03-2016 11:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els ajuntaments ja plantegen alternatives pel bloqueig de la portada d’aigua de Rialb

Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) reuniran dimarts vinent representants municipals de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia per intentar desbloquejar el projecte de portada d’aigua de boca des del pantà de Rialb a través de la connexió amb el Segarra-Garrigues i la potabilitzadora de Ratera. El projecte revisat preveu una inversió de 18 milions d’euros, però acumula anys de retard (havia d’estar en obres fa més d’un any). De fet, la demora ha fet que diversos ajuntaments busquin alternatives davant de la possibilitat que el projecte no segueixi endavant.

Així ho va assegurar ahir el president del consell de la Segarra, Xavier Casoliva, que va puntualitzar que tots primaran els sistemes que abarateixin al màxim el preu de l’aigua. De fet, segons fonts pròximes al projecte, els ajuntaments de la Conca de Barberà (per als quals es va aprovar fins i tot un transvasament) han iniciat contactes amb el Consorci d’Aigues de Tarragona (CAT) per analitzar la seua integració en aquest subministrament.

L’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols, va parlar d’aquesta possibilitat com un “pla B” davant de la paralització de la portada de Rialb. Fonts del CAT, tanmateix, van assegurar que no hi ha cap sol·licitud formal. Segons altres fonts el preu per metre cúbic servit pel CAT és més avantatjós, de prop de 50 cèntims, mentre que la nova conducció des de Ratera suposaria entre 0,80 i 1,20 euros per metre cúbic.

Pel que fa a la Segarra, amb deficiències cròniques d’aigua potable, en cas que el projecte de Rialb no tiri endavant s’optarà per la connexió de l’actual xarxa (que es proveeix del Canal d’Urgell) a la potabilitzadora de Verdú, amb un cost de més de 200.000 euros i que, de fet, ja s’ha adjudicat a l’Empresa Municipal d’Aigües de Cervera. Els alcaldes consultats mantenen que si tots els partícips s’involucren el projecte de Rialb serà rendible.

El president del consell va incidir que les postures de l’ajuntament de Tàrrega i del consell de la Conca de Barberà seran decisives, però tot depèn de la presentació que es faci dimarts. En aquest sentit, alguns alcaldes remarquen que és probable que municipis com Torà, Biosca o Sanaüja optin pel pantà de la Llosa del Cavall, al Solsonès, ja que s’estalviarien molts diners a l’hora d’abonar el cost pel bombatge de l’aigua. La portada d’aigua de Rialb proveiria 18 municipis de la Segarra.

“Indignació” als municipis amb problemes de potabilitat

L’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols, va mostrar ahir la seua “indignació” per la paralització de la portada d’aigua des de Rialb. “Fa 12 anys que no tenim aigua potable”, des que la normativa europea va endurir els estàndards de qualitat, va dir. Va afegir que “no és admissible que l’any 2016 no tinguem aigua” per a consum domèstic. Per aquest motiu, no va descartar connectar-se al CAT a través de la canonada per a indústria que arriba a Sarral. Santa Coloma és un dels quatre municipis beneficiaris del transvasament del Segre autoritzat pel Govern central per desenvolupar la portada de Rialb, a petició de l’ACA. El minitransvasament, de 0,62 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any del Segre a municipis parcialment ubicats a les conques internes de Catalunya, es va aprovar el 2010 i beneficia Montmaneu, les Piles, Forès i Santa Coloma de Queralt, a les províncies de Barcelona i Tarragona.

Comparteix

També t'interessarà