⏯️ Els Bombers intenten "estrènyer" al màxim el foc a Baldomar per evitar que avanci amb el vent

ACN
18-06-2022
  • ⏯️ Els Bombers intenten "estrènyer" al màxim el foc a Baldomar per evitar que avanci amb el vent
    Peu de foto: 
    Albert Lijarcio (ACN)

Els Bombers de la Generalitat centren aquest dissabte les tasques d'extinció de l'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre (Noguera), en mitigar els efectes que pot tenir l'entrada de vent de sud cap al migdia. Així, es treballa en una carena, on hi ha l'ermita de Sant Mamet, que hi queda alineada i on l'objectiu és "estrènyer al màxim" la flama activa i que aquesta sigui "la més petita possible" quan comenci a bufar el vent a la zona. Un altre focus que preocupa és una zona discontinua de bosc de dos quilòmetres on no hi ha camps de conreu, entre la vall de Meià i el nucli de Fontllonga, a Camarasa (Noguera). L'incendi ja ha cremat prop de 1.700 hectàrees i hi treballen una setantena de dotacions, 13 de les quals són aèries.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha explicat que les dues 'llengües' del foc que aquest divendres a la tarda avançaven cap a la vall de Meià estan relativament controlades, gràcies a l'arribada de més mitjans i a la feina dels pagesos de la zona. També ho està el flanc d'Alòs de Balaguer i els nuclis de Baldomar i Clua. Pel que fa als joves que es van evacuar d'una casa de colònies, ha detallat que aquest dissabte està previst el trasllat a una altra casa d'Oliola (Noguera).

Per la seva banda, el cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López, ha dit que centren les tasques en el terç pendent de treballar que queda més amunt de l'ermita de Sant Mamet. En aquest punt hi ha una carena que coincideix amb el límit de les 8.000 hectàrees de perímetre potencial que s'havia establert i, per aquest motiu, s'hi volen abocar allà tots els esforços.

López ha explicat que aquest dissabte no es podrà estabilitzar encara l'incendi, tot i que treballen per intentar que la superfície cremada no creixi més. També ha assegurat que la setantena de dotacions que hi ha desplaçades a aquest foc són les màximes de les què poden disposar i que, en cas d'un nou incendi, algunes hauran de derivar-se per poder atendre'l. Mentre, ha detallat que de les 13 d'aèries, deu estan tirant aigua i tres més es destinen a tasques de coordinació.

Tot i que aquest dissabte està prevista una baixada lleugera de les temperatures, la màxima preocupació dels efectius és el vent. López ha dit que espera que amb les mesures de contenció aplicades als massissos, amb l'activació del pla Alfa 3, la zona quedi "neta" per només haver-se de centrar en atacar les flames i contenir l'incendi. En aquest sentit, el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, destaca la seva importància de cara a paralitzar l'activitat i ha detallat que també s'ha activat a la serra de Prades i el Montsant.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta