Els Canals d'Urgell exigeixen a la CHE que garanteixi l'aplicació de les mesures restrictives davant la sequera

REDACCIÓ
Publicat: 
08-05-2023
Actualitzat: 08-05-2023 18:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els Canals d'Urgell exigeixen a la CHE que garanteixi l'aplicació de les mesures restrictives davant la sequera
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu - Foto: Oriol Bosch (ACN)

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) exigeix a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que garanteixi l’aplicació de les mesures restrictives derivades de la declaració de situació excepcional per sequera extraordinària a tota la conca del Segre, “tant aigües amunt com avall embassaments d’Oliana i Rialb”, resa la carta enviada avui mateix a la presidenta de la CHE. D’aquesta manera, la CGRCU pretén assegurar-se que la reducció de dotacions i la prohibició del reg (menys per a la supervivència dels arbres fruiters) es facin efectives a totes les comunitats de regants i usuaris amb concessions en tot el tram del riu Segre sense excepcions.

D’altra banda, a tenor de la greu situació de sequera actual,  el ple de la junta de govern va acordar la necessitat que des de la CHE s’extremés el control dels volums retornats del riu Arieja a la conca del Segre en el marc de la restitució dels volums transvasats fixada en l’acord d’aprofitament del llac Llanós. De fet, la Comunitat de Regants demana en aquesta mateixa carta adreçada a la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que es promogui el retorn del màxim volum possible durant els mesos de maig i juny per tal de pal·liar les conseqüències fruit de les limitacions d’aigua al Canal d’Urgell.

Finalment, l’última part de la carta fa referència al punt del Pla especial de sequera que contempla la reducció de cabals ecològics mínims en un context d’emergència com l’actual, una mesura que segons la CGRCU redundaria en un increment i assegurament de la reserva mínima per a proveïments de poblacions en l’embassament de Rialb. Per això, el ple de la junta de govern va exigir que s’incorporés en el decret de sequera les modificacions pertinents per executar aquesta reducció de cabals ecològics, que en cas necessari podrien corregir-se amb l’harmonització dels desembassaments del Noguera Pallaresa.

Comparteix

També t'interessarà