Els Canals d’Urgell i l’Oficina del Regant col·laboren per debatre sobre la gestió dels recursos hídrics en situacions de sequera

REDACCIÓ
Publicat: 
13-09-2023
Actualitzat: 13-09-2023 19:09
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els Canals d’Urgell i l’Oficina del Regant col·laboren per debatre sobre la gestió dels recursos hídrics en situacions de sequera
    Peu de foto: 
    Foto: Oficina del Regant

La jornada ha reunit experts i tècnics especialitzats en cultius extensius al Teatre l’Amistat de Mollerussa


La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), juntament amb el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’Oficina del Regant – EA Tàrrega, han organitzat una jornada tècnica que, sota el títol “Què produir? Conreus extensius en la zona regable dels Canals d’Urgell”, ha reunit diversos experts i tècnics especialitzats en cultius extensius amb l’objectiu de presentar alternatives als cultius tradicionals i analitzar pràctiques que ajudin a millorar la resiliència davant de la sequera actual. La situació climatològica que han d’afrontar els regants requereix una gestió dels recursos hídrics més sostenible per adaptar-se a les condicions canviants.

Així doncs, fins a un centenar de persones han assistit a la jornada tècnica que ha tingut lloc al Teatre de l’Amistat de Mollerussa al llarg del matí per aprofundir en noves vies que permetin continuar produint de manera responsable i respectuosa amb el medi ambient. Tal com ha explicat el director general de la CGRCU, Xavier Díaz, en la presentació de la mateixa, cal planificar la propera campanya de regs amb un repartiment equitatiu de l’aigua sense prioritzar cap tipus de cultiu, a portes de l’inici de la modernització per gestionar eficientment la sequera actual. L’han seguit Francesc Camps, investigador especialista de l’IRTA Mas Badia, que ha posat èmfasi en la necessitat que entre les comunitats de regants i els mateixos usuaris es produeixi una comunicació bidireccional per facilitar la planificació en els dos sentits a l’hora de fer front a la sequera, i Ramon Roset del Grup Borges i Albert Alsina de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell, que han destacat el paper de l’agroindústria en matèria de collites alternatives. Josep Anton Betbesé del programa Cultius extensius sostenibles de l’IRTA ha estat l’encarregat de cloure la jornada amb un recordatori sobre les pràctiques agronòmiques i necessitats de reg pels diferents conreus, és a dir, de farratges, d’oleaginoses i de lleguminoses, així com els conreus combinats.

Finalment, tant participants com assistents s’han emplaçat al pròxim 28 de setembre, quan l’Oficina del Regant realitzarà la jornada tècnica “Què n’hem après de la sequera 2023” en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, on se seguirà abordant el desafiament urgent que representa la sequera al territori.

Comparteix

També t'interessarà