Els centres sanitaris de la demarcació de Lleida van practicar 34 avortaments quirúrgics l'any 2021

ACN
18-05-2022
  • Els centres sanitaris de la demarcació de Lleida van practicar 34 avortaments quirúrgics l'any 2021
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

Els centres sanitaris de la demarcació de Lleida van practicar durant tot l'any passat un total de 34 interrupcions voluntàries de l'embaràs (IVE) de forma quirúrgica. Així es desprèn del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) publicat aquest dimarts en una resposta que fa el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a una pegunta formulada pel PSC sobre el nombre d'avortaments quirúrgics als hospitals de Lleida en els darrers 12 mesos. Fonts del Departament han matisat però, que en aquest còmput total també s'hi inclouen els avortaments indicats per causes mèdiques. Al febrer, col·lectius feministes van denunciar que no s'estaven fent avortaments quirúrgics a la demarcació tot i l'acord del Govern amb la clínica Mi NovaAliança.

A la resposta publicada al BOPC també es matisa que les dades provinents del Registre d'interrupció voluntària de l'embaràs del Departament de Salut, corresponents al 2021, s'han de considerar provisional atès que la declaració dels centres, tot i estar molt avançada, encara no està tancada definitivament.

Els IVE quirúrgics es detallen per mesos i en tres centres hospitalaris diferents. Del total, 24 es van fer a la setmana 9 o abans de l'embaràs, 7 entre les 10 i les 14 setmanes i 3 a les 15 setmanes o més de gestació.

Al maig de 2020 el Govern va anunciar que les lleidatanes ja podrien avortar quirúrgicament al territori entre la setmana 9 i 14 de l'embaràs després que el Departament de Salut signés un acord amb la clínica Mi NovaAliança. Fins aquell moment, s'havia d'anar fora de la demarcació, ja que la majoria de professionals dels centres públics fan objecció de consciència sobre aquesta pràctica.

Al febrer, una vintena de col·lectius feministes de la demarcació van denunciar que no s'estaven fent avortaments quirúrgics i van acusar Salut d'haver "mentit i desinformat a la població".

A la resposta del conseller de Salut a la pregunta del PSC també s'hi inclou informació sobre les IVE farmacològiques practicades a Lleida durant l'any passat. Sumen un total de 507 repartides entre vuit centre sanitaris diferents. La majoria van ser a les 9 o menys setmanes de l'embaràs (469), un total de 22 van ser entre els 10 i les 14 setmanes de l'embaràs, i un total de 16 a partir de les 15 setmanes de gestació.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta