Els metges dels CAP, convocats a cinc dies d'aturada entre el 26 i el 30 de novembre

REDACCIÓ / M. MARQUÈS
08-11-2018
  • Els metges dels CAP, convocats a cinc dies d'aturada entre el 26 i el 30 de novembre

El sindicat Metges de Catalunya va convocar ahir una vaga de facultatius als centres d’Atenció Primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) del 26 al 30 de novembre. El sindicat, majoritari entre el col·lectiu, reclama la disminució de la càrrega assistencial, limitant a 28 les visites diàries per consulta –ara són fins a quaranta–, la reposició de 920 professionals “perduts amb les retallades” i la recuperació del poder adquisitiu “arrabassat des del 2010”, que xifra en prop d’un 30%. També reivindica incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial. Un total de 5.700 metges, dels quals 501 són de Lleida, estan cridats a secundar la vaga davant d’una situació que el sindicat qualifica d’“extremament crítica”.

El director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, va reaccionar a aquesta convocatòria afirmant que treballaran per evitar la vaga. “Estic plenament convençut que tindrem un acord i no hi haurà cap aturada”, va assegurar, i va dir que coneixen les demandes i que les comparteixen des de la direcció de l’ICS i la conselleria de Salut, per la qual cosa presentaran als metges en els propers dies un pla amb “accions a curt, mitjà i llarg termini, amb calendaris concrets i per tant amb compromisos concrets” per a cada una de les mesures. Per la seua part, el secretari del sector d’Atenció Primària de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, va afirmar que no han vist “cap acció decidida” de l’Institut Català de la Salut per revertir la situació i per aquest motiu consideren que la vaga és “justa i necessària”.

El sindicat reclama incrementar el pressupost destinat a l’Atenció Primària perquè rebi, com a mínim, el 25% dels comptes totals de Salut. També demana que s’assigni un temps mínim de dotze minuts per visita presencial i sis minuts per visita no presencial; fixar una ràtio màxima de pacients per professional (1.300 per al metge de família; 1.000 per al pediatre i 8.800 per al ginecòleg) i que s’ofereixin totes les places de formació sanitària especialitzada MIR disponibles a Catalunya. Així mateix, el sindicat d’infermeria Satse debatrà dilluns que ve si convoca una aturada posterior. Una de les peticions és la necessitat d’augmentar la plantilla d’infermeres.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta