Els museus de les Terres de Lleida i Aran celebren el Dia Internacional dels Museus amb activitats per a tots els públics
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLA) se suma un any més a la celebració del Dia Internacional dels Museus, que tindrà lloc el pròxim 18 de maig, amb una extensa programació d’activitats gratuïtes repartides al llarg de tot el cap de setmana. Aquesta edició posa el focus en el paper transformador dels museus sota el lema “El futur dels museus en comunitats en canvi constant”, en un context marcat per profunds canvis socials, tecnològics i mediambientals.
Diversos centres museístics aprofitaran l’ocasió per reivindicar la recerca com a eina de coneixement i de nova interpretació del patrimoni. El Museu de la Conca Dellà ha organitzat tres conferències a Isona, Coll de Nargó i Vilanova de Meià per mostrar com les excavacions arqueològiques ofereixen noves mirades sobre jaciments com Aeso o la Pedrera de Meià. El Museu Hidroelèctric de Capdella proposa un taller sobre la digitalització del patrimoni a l’Hospital de Cartró, mentre que el Musèu dera Val d’Aran acollirà una xerrada amb demostració química sobre fotografia amateur del segle XIX. A Cervera, una xerrada-vermut dedicada a Agustí Duran i Sanpere, amb la col·laboració d’Òmnium Segarra-Urgell, tancarà les propostes relacionades amb la recerca.
Les exposicions temporals també tindran un gran protagonisme. Alguns museus presentaran noves mostres com “Tamis/Tamiz” al Museu de la Noguera, una proposta de Patricia Dauder que combina fragments de l’època andalusina amb art contemporani, i “On la llum fa camí” a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs, amb fotografies de Marçal Ruiz i Giralt. Altres exposicions destacades són “Origen” al Museu de Lleida, “Lluís Trepat. L’avantguarda insubornable” a Tàrrega o “L’orant i Miró. Esperit mural” a Solsona.
La programació inclou també visites guiades i teatralitzades, com la que ofereix el Museu Hidroelèctric de Capdella amb la presència d’Albert Keller, antic director d’obres de les centrals de Capdella i Molinos, o “Els racons amagats de la Catedral”, impulsada pel Museu Catedral de la Seu d’Urgell. A Solsona, Marta Ricart, comissària del projecte, farà una visita comentada a l’exposició “L’orant i Miró”, i a la Val d’Aran, membres de l’Associació de Discapacitats d’Aran guiaran una visita a la prehistòria amb material didàctic creat al seu centre.
El dissabte 17 de maig se celebrarà la Nit dels Museus, amb propostes singulars com la visita “El museu entre costures” al Museu de la Noguera, centrada en vestits històrics, o una nit de visites narrades a la Casa Museu de Cervera amb la narradora Patricia McGill. A Lleida ciutat, el MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani inaugurarà la instal·lació Psychoflage, de Mónica Rikić, i la mostra d’art generatiu Bancals i Arrels, d’Anna Carreras, mentre que el Museu de Lleida oferirà dues visites guiades a l’exposició “Origen” i una sessió musical amb Ponent Roots.
La música també tindrà un paper rellevant. L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu proposa “Un viatge musical a través del Pirineu”, amb el duo Bourry-Rouch, el Museu de Guissona organitza la Festa de les famílies, amb tallers, tastos i actuacions musicals, i el Musèu dera Val d’Aran oferirà “Un piano al Musèu”, una proposta del pianista i compositor Guillem S. Benet que combina música i art.
A més, el diumenge 18 de maig serà jornada de portes obertes a tots els museus de la XMTLA, i alguns estendran aquesta gratuïtat al dissabte i altres dies de la setmana. La programació completa es pot consultar al web oficial de la Xarxa.
Amb motiu del lema d’enguany, els museus duran a terme una acció conjunta a les xarxes socials per mostrar com els objectes patrimonials poden generar nous relats. S’hi presentaran peces com estufes fetes amb material reciclat, planxes burgeses, una protomoneda romana reinterpretada com a penjoll, o un flascó de perfum àrab convertit en reliquiari cristià, exemples que evidencien com els objectes poden mutar de significat i aportar noves perspectives sobre la història i la societat.
Els museus de les Terres de Lleida i Aran es reivindiquen així com a espais vius, en transformació constant, compromesos amb el present i el futur de les comunitats que representen.