Els núvols i la boira eclipsen el fenomen astronòmic de l’any

M. CABELLO
Publicat: 
22-01-2019
Actualitzat: 22-01-2019 10:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els núvols i la boira eclipsen el fenomen astronòmic de l’any

Els núvols i la boira van tornar a guanyar la nit d’ahir un dels esdeveniments astronòmics més importants de l’any, l’únic eclipsi total de lluna que no podrem tornar a veurefins a l’any 2022. El fenomen va començar al voltant de les 03.30 hores, encara que el moment més àlgid va passar desapercebut al pla de Lleida. El mateix va succeir el juliol de l’any passat, quan centenars de lleidatans van esperar amb expectació una lluna roja que mai va arribar al quedar eclipsada pels núvols.

Segons va explicar el director del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), Salvador Ribas, “les inclemències van tornar a perjudicar l’observació de la fase total i la sortida de l’eclipsi a l’interior de Catalunya”, encara que sí que va ser visible al Pirineu. Malgrat que el pròxim eclipsi total no tindrà lloc fins d’aquí a tres anys, Ribas va destacar que “encara queden dos cites astronòmiques destacades aquest any, com són l’eclipsi parcial del proper 16 de juliol i el trànsit de Mercuri davant del Sol, que podrem veure l’11 de novembre si les condicions meteorològiques ens ho permeten”.

Malgrat el desengany astronòmic, Ribas va destacar l’èxit de la primera retransmissió en directe des del PAM, que tornaran a posar en pràctica en els pròxims fenòmens destacats. El trànsit de Mercuri és un dels més esperats pels aficionats a l’astronomia, ja que permetrà observar a partir del migdia i fins al capvespre petites taques de Mercuri passant davant del Sol. “No es podrà veure a simple vista”, va explicar Ribas, que va destacar que “es tracta d’un fenomen insòlit que té lloc cada cinc o sis anys, o fins i tot més”.

El pròxim eclipsi total, per al 2022

Per observar un eclipsi lunar de les mateixes característiques, els aficionats a l’astronomia hauran d’esperar fins al maig del 2022. No obstant, el pròxim eclipsi parcial es preveu per al 16 de juliol. En aquest cas, el director del PAM, Salvador Ribas, és molt més optimista, ja que explica que “començarà poc després de la posta de sol, per la qual cosa hi ha més probabilitats que les condicions meteorològiques siguin més favorables que en les anteriors cites astronòmiques”.

El PAM retransmetrà l’eclipsi i oferirà activitats obertes al públic.

Comparteix

També t'interessarà