Els pacients que prenen deu medicaments o més a Lleida augmenten un 14% en 3 anys

J. MARTÍ / M. MARQUÈS
Publicat: 
26-08-2018
Actualitzat: 26-08-2018 12:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els pacients que prenen deu medicaments o més a Lleida augmenten un 14% en 3 anys

El nombre de pacients de les comarques del pla de Lleida que prenen deu medicaments o més ha augmentat ni més ni menys que un 14 per cent en només tres anys, ja que al 2017 eren els 1.880, davant dels 1.647 que hi havia al 2014, segons dades oficials del departament de Salut.

Les gran majoria té més de seixanta-cinc anys, encara que 374 són de menys edat. Així, n’hi ha 244 que tenen entre 55 i 64 anys, 92 d’entre 45 i 54 anys, 33 d’entre 35 i 44, quatre d’entre 25 i 34 i un que té entre quinze i 24 anys. Un 2,2% dels majors de seixanta-cinc anys de la regió sanitària de Lleida té prescrits deu o més fàrmacs, quan l’any 2014 era el 2 per cent.

La majoria de les persones polimedicades són malalts crònics que pateixen problemes d’hipertensió, diabetis o malalties pulmonars, i l’increment del seu nombre està directament vinculat al progressiu envelliment de la població.

Els metges de capçalera solen revisar periòdicament la medicació per comprovar que no hi hagi principis actius que contrarestin els efectes d’altres, o bé que la interacció de dos o més fàrmacs pugui comportar conseqüències negatives per a la salut del pacient.

A més, durant els últims anys el departament de Salut també ha reforçat el seguiment dels malalts crònics que són més complexos. En aquest sentit, a començaments d’aquest any va posar en marxa un projecte per atendre de manera personalitzada un total de 8.417 pacients que pateixen diverses malalties cròniques i que, a més, necessiten ajuda social.

Cada un d’ells té associat un pla on consta tot el seu historial clínic, la medicació i les peticions en cas que ja no es pugui valer per si mateix. La majoria són majors de vuitanta-dos anys que pateixen malalties respiratòries, cardíaques o càncer.

Així mateix, la despesa pública en receptes a Lleida ha experimentat en el primer semestre d’aquest exercici la pujada més gran de l’última dècada, un 2,98%, fins a assolir els 41,5 milions d’euros. Aquest fet s’explica perquè ha crescut el nombre de persones a les quals els metges han prescrit un fàrmac i al fet que el preu mitjà s’ha encarit.

En concret, Salut va facturar 3,8 milions de receptes durant aquest primer semestre, un 1,22% més que en el mateix període del 2017 i el nombre d’usuaris ha augmentat un 1,36 per cent en un any, sobretot entre els 15 i 64 anys.

“He de prendre onze pastilles al llarg del dia i la dona, tretze”

L’Aurelio té 71 anys i viu al carrer Girona amb la seua dona, la Mari Paz, que en té 76. Tant un com l’altra superen la dosi diària de deu pastilles. “Tinc epilèpsia, dolors musculars i sóc diabètic i en total prenc onze pastilles”, explica l’Aurelio. En concret, en pren tres al matí, tres al migdia i cinc a la nit. La seua dona, que té Alzheimer, problemes de tensió i també és diabètica, pren tretze pastilles, cinc al matí, dos al migdia i sis a la nit. “Cada dilluns la dona que ens cuida ens les col·loca als pastillers perquè no se’ns oblidi i no ens equivoquem”, assenyala.

Comparteix

També t'interessarà