⏯️ Els pagesos pacten amb la majoria dels partits instar el Govern a revisar les restriccions d’aigua i reduir burocràcia

REDACCIÓ
Publicat: 
08-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Els pagesos pacten amb la majoria dels partits instar el Govern a revisar les restriccions d’aigua i reduir burocràcia
    Peu de foto: 
    Albert Hernàndez (ACN)

La pagesia acorda amb PSC, ERC, JxCat, CUP, Comuns i Cs una resolució que també preveu agilitzar el pagament d’ajuts


La reunió dels pagesos amb els partits del Parlament de Catalunya ha servit tancar un acord per instar la Generalitat a revisar les restriccions d'aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts. Així ho han explicat Arnau Vilumara i Joan Rius, ramaders de la Catalunya Central, a la sortida de la trobada amb les forces polítiques: “No pot ser que tallin el 50% de l'aigua a la ramaderia", s'ha queixat Rius. L'acord amb PSC, ERC, JxCat, CUP, Comuns i Cs s’ha segellat en una proposta de resolució que es portarà a la mesa. Vilumara ha recalcat que han de ser mesures d'aplicació "immediata" i ha avisat que seguiran mobilitzats fins que "hi hagin acords firmats per la Generalitat".

Rius ha explicat que també s'ha elaborat una llista amb altres demandes, però que s'han prioritzat aquestes tres propostes. El ramader de Castellfollit del Boix (Bages) ha insistit que hi ha molt "endarreriment" en el cobrament d'ajuts i també ha posat l'accent en "racionalitzar" la paperassa que ha d'afrontar el sector a diari i al llarg de l'any. 

Vilumara ha admès que surt amb "bones sensacions", tant de la reunió d'aquest dimecres al Palau de la Generalitat com de la d'aquest dijous a la cambra catalana: "Pel fet de sentir-nos escoltats", ha afegit. El ramader ha apuntat que a la concentració d'aquest dimecres a la plaça Sant Jaume "hi havia molta tensió i la gent que va marxar ho va fer amb una sensació que s'havia vingut a Barcelona a fer una botifarrada".

Tot i així, els dos agricultors han advertit que seguiran les reivindicacions i no han descartat més mobilitzacions. Per una banda, Rius ha assenyalat que "la lluita no s'acaba sinó que es transforma”. “La victòria no existeix si no escrivim la història", ha dit. Per la seva banda Vilumara ha condicionat el tipus de protestes i quan es poden organitzar al que decideixi cada assemblea del territori.  

El pacte amb les forces polítiques ha arribat després que una cinquantena de pagesos amb els seus tractors -els que han fet nit en un tram de la Gran Via- hagin fet aquest dijous una marxa lenta fins al Parlament. A les portes de la seu parlamentària, s'hi ha aplegat al voltant d'una setantena d'agricultors que han participat en la comitiva tractora.

Comparteix

També t'interessarà