Els pensionistes de Lleida perden cinc milions de poder adquisitiu

SEGREcom
30-11-2016
  • Els pensionistes de Lleida perden cinc milions de poder adquisitiu

Els pensionistes de Lleida han perdut aquest any uns cinc milions d’euros de poder adquisitiu. Les pensions es revaloritzaven històricament amb la dada de la inflació del novembre i si aquesta superava l’increment aplicat en aquestes prestacions socials, s’abonava al gener una minipaga extra per compensar la desviació. Tanmateix, el Govern del Partit Popular va anul·lar aquesta revalorització automàtica. Així les coses, les pensions han pujat aquest any un 0,25%, però la inflació s’ha incrementat en un 0,7% fins al novembre, segons la dada avançada que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística. En el conjunt de l’Estat, la pèrdua de poder de compra dels pensionistes s’acosta als 630 milions d’euros.

Aquesta desviació es coneix en plena discussió sobre el futur de les pensions. Ahir, el Govern central va registrar un escrit al Congrés reclamant la paralització de la tramitació parlamentària de la proposició de llei que va firmar el PSOE i altres grups de l’oposició, tret de Ciutadans, per apujar aquestes prestacions contributives el 2017 una mitjana de l’1,2 per cent. Segons va explicar, la seua aplicació suposaria un cost per a l’Estat de més de 1.150 milions d’euros sense que es detalli d’on haurien de sortir. Per la seua part, les mútues estimen que podrien recuperar-se fins a 18.000 milions del cost de l’absentisme per a pensions.

L’exministre Solbes recomana plans privats

L’exvicepresident del Govern i excomissari europeu d’Assumptes Econòmics, Pedro Solbes, va recomanar ahir complementar les pensions de jubilació amb la contractació de plans privats. Solbes, que va participar ahir en un dinar col·loqui a Lleida organitzat pel Fòrum Empresa, va explicar que el sistema de pensions no es troba en risc, encara que va subratllar que el descens en les prestacions hauria de ser compensat cada vegada més amb el recurs a programes privats. L’expolític socialista va considerar que sense canvis en el model productiu espanyol i en les xifres d’atur difícilment es podrà compensar un possible descens de les pensions. Solbes va incidir que amb unes estadístiques productives i laborals que se situessin a la mitjana de la Unió Europea les pensions serien més elevades i no caldrien reformes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?