Els preus de les exportacions pugen un 18,4% anual a l'agost, cinc dècimes menys que al juliol

ACN
Publicat: 
01-10-2022
Actualitzat: 01-10-2022 2:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els preus de les exportacions pugen un 18,4% anual a l'agost, cinc dècimes menys que al juliol
    Peu de foto: 
    Aina Martí (ACN)

Els preus de les exportacions van créixer un 18,4% a l'agost en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades provisionals de l'Índex de Preus d'Exportacions (IPRIX). La taxa, però, és cinc dècimes inferior a la del juliol (18,9%) i registra dos mesos consecutius de baixada després del rècord que va marcar al juny (21,8%). Per destí econòmic dels béns, destaca l'energia, on els preus de les exportacions van incrementar-se un 104,5% interanual, és a dir, més del doble. D'altra banda, els preus en les importacions van créixer un 30,2% a l'agost, gairebé un punt més que al juliol. Es tracta del tercer més elevat de la sèrie històrica, per darrere de l'abril i el març d'aquest any, respectivament. 

En les exportacions, l'INE destaca que, tot i l'encariment de l'energia, la taxa anual de l'agost es més de dos punts i mig inferior a la del juliol. La variació s'explica perquè les refineries de petroli han baixat de preu en comparació amb l'any passat. També destaquen els béns intermedis, que han pujat un 17,8%, dos punts menys que al juliol. En canvi, respecte de l'agost del 2021 han pujat els preus de la fabricació de vehicles de motor.

Per la seva banda, en l'Índex de Preus d'Importació (IPRIM), el sector amb més influència va ser l'energia, que va situar la seva variació en el 114,6%, més de sis punts per sobre de la registrada al juliol. També hi van influir els béns d'equip, amb una taxa que va pujar vuit dècimes (10,3%). En canvi, els béns intermedis van tenir una influència negativa, amb una variació del 17,7%.

Comparteix

També t'interessarà