Els preus remunten sis dècimes al juny a Lleida

AGENCIAS/REDACCIÓ
15-07-2020
  • Els preus remunten sis dècimes al juny a Lleida

Els preus van pujar sis dècimes a la província de Lleida el mes de juny i es van situar en el -0,6 per cent, segons va informar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els grups que més van créixer van ser el dels aliments i les begudes no alcohòliques (+3,1%), seguits del d’altres béns i serveis (+2%) i roba i calçat (+1,4%), mentre que els que van tenir un descens més notable van ser els de l’habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles, amb un 6,6%; seguit del transport, amb un 5,6%.

L’Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va pujar quatre dècimes al juny respecte al maig, i la taxa interanual es va situar en el -0,6%, segons l’INE. Per províncies, on més va créixer la inflació va ser a Lleida, mentre que els preus van augmentar cinc dècimes a Tarragona, i a Barcelona i Girona ho van fer quatre al juny respecte al maig. Pel que fa a la taxa interanual, Tarragona presenta la més negativa, d’un -1,2%, seguida de Girona (-1%), mentre que Barcelona i Lleida obtenen valors menys negatius, del -0,4% i del -0,6%, respectivament.

Amb aquest avanç de 6 dècimes, l’IPC trenca una ratxa de quatre mesos de retrocessos

En el conjunt de l’Estat, l’IPC va pujar un 0,5% al juny en relació amb el mes anterior i va elevar sis dècimes la taxa interanual, fins al -0,3%, davant el -0,9% del maig, dades que coincideixen amb les que es van avançar a finals del mes passat per l’INE.

Amb aquest avanç de sis dècimes, l’IPC interanual trenca una ratxa de quatre mesos de retrocessos i ja encadena tres mesos en taxes negatives. L’organisme estadístic ha atribuït l’augment de la taxa interanual de l’IPC a l’encariment de l’electricitat i dels carburants i combustibles, davant la baixada de preus que van registrar el juny del 2019. Davant de l’augment de les gasolines i la llum, el grup dels aliments va retallar al juny la taxa interanual set dècimes, fins al 2,8%.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima al juny, fins a l’1 per cent, amb la qual cosa se situa una mica més d’un punt per sobre de l’IPC general.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?