Els regants de l'Algerri-Balaguer plantegen captar aigua des del canal Pinyana

ACN
Publicat: 
09-07-2021
Actualitzat: 09-07-2021 16:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els regants de l'Algerri-Balaguer plantegen captar aigua des del canal Pinyana
  • Els regants de l'Algerri-Balaguer plantegen captar aigua des del canal Pinyana
  • Els regants de l'Algerri-Balaguer plantegen captar aigua des del canal Pinyana
  • Els regants de l'Algerri-Balaguer plantegen captar aigua des del canal Pinyana

La comunitat de regants del canal Algerri-Balaguer ha plantejat al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Urbana la possibilitat de captar aigua des del canal de Pinyana. L'objectiu de la proposta seria aprofitar el desnivell existent entre ambdues infraestructures per tal de reduir el consum energètic que suposa per als regants de l'Algerri-Balaguer el bombeig d'aigua des de la Noguera Ribagorçana. D'altra banda, l'Algerri-Balaguer incorporarà 51,67 noves hectàrees al reg al terme de Balaguer. El Departament ha tret a licitació les obres que van quedar pendents al sector C a causa de la construcció de la variant nord de la ciutat. D'aquesta manera, es completarà la totalitat de la superfície regable del municipi de Balaguer.

La comunitat de regants de l'Algerri-Balaguer han traslladat aquest divendres en un trobada amb el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson, la possibilitat de poder captar aigua des del canal de Pinyana per reduir el cost energètic que suposa haver de bombar l'aigua des de la Noguera Ribagorçana.

Durant una visita a les obres de la concentració parcel·lària de Balaguer, Anson ha explicat que la comunitat de l'Algerri-Balaguer té un problema en la capacitat de bombeig d'aigua i, per això, "es busca una solució amb el canal de Pinyana per poder traspassar aigua des d'aquest darrer aprofitant el desnivell existent per veure si així s'allibera una mica la capacitat de bombeig que té actualment i es milloren les condicions conjuntes de la xarxa", tant des del punt de vista de la gestió de l'aigua com energètica.

"Amb la situació d'emergència climàtica actual, amb la situació de manca d'aigua i del cost de l'energia, cal buscar solucions alternatives per millorar les condicions d'explotació de la xarxa", ha indicat. Tot i això, Oriol Anson ha indicat que abans d'estudiar aquesta possibilitat d'aquesta proposta que ja s'havia plantejat amb anterioritat els regants de l'Algerri-Balaguer hauran de rebre el vistiplau a la proposta per part dels de Pinyana. Després, caldria disposar del finançament per portar-la a terme.

L'Algerri-Balaguer sumarà 51 noves hectàrees al reg al terme de Balaguer

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha tret a licitació obres pendents del regadiu de l'Algerri-Balaguer, al terme municipal de Balaguer, per un import total de 325.773,52 euros. Aquesta actuació completarà les obres del sector C amb una superfície de 51,67 hectàrees que va quedar fora del projecte de les obres executades anteriorment a causa de la construcció de la variant nord de Balaguer. Un cop construïda la variant, es completarà la totalitat de la superfície regable del municipi de Balaguer. Val a dir que la comunitat de regants haurà d'aportar 3.029,10 euros per cada nova hectàrea posada en reg, el que suposa 156.513,60 euros.

La darrera fase de les obres del canal es va centrar al sector C, en superfícies situades fora de la zona ZEPA al terme municipal de Balaguer. Els treballs, amb una inversió de 4,7 milions d'euros i que van finalitzar el 2018, van permetre incorporar al reg 792 hectàrees de 177 propietaris. Amb l'actuació que ara ha licitat la conselleria s'hi sumaran una cinquantena d'hectàrees més.

En paral·lel, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acabat recentment la darrera fase de les obres derivades de la concentració parcel·lària del regadiu de l'Algerri-Balaguer, al terme municipal de Balaguer. Els treballs van començar l'any 2011 i, per motius pressupostaris, s'havien anat executant en diferents fases. La zona que ha estat objecte de la concentració parcel·lària suma 2.300 hectàrees, corresponents a 273 propietaris. Les obres d'aquesta darrera fase de la concentració van començar el març del 2020 i han suposat una inversió de gairebé 1,8 milions d'euros.

Durant aquesta fase, s'han executat 30,8 quilòmetres de camins entre principals, secundaris, i terciaris, i 1,3 quilòmetres de drenatges soterrats. Així mateix, i en compliment de la Declaració d'Impacte Ambiental de la concentració parcel·lària de Balaguer, s'han dut a terme un seguit de mesures correctores de l'impacte ambiental com ara actuacions de restauració paisatgística mitjançant plantacions i hidrosembres, i altres com la creació d'una bassa per a amfibis, diverses actuacions per millorar la biodiversitat a l'entorn de la Font del Bonic, i la remodelació d'esculleres i baixants per la fauna al desguàs del Prat.

Durant la visita a les obres que s'han dut a terme en el marc de la concentració, el secretari d'Agenda Rural ha explicat que aquestes actuacions i les obres pendents del sector C que s'han tret a licitació suposaran pràcticament la finalització del regadiu Algerri-Balaguer. Quedaran pendents algun "serrell que pugui sortir" com ara la incorporació d'alguna sol·licitud que han rebut a Menàrguens per sumar-se a la xarxa de reg.

La visita també ha comptat amb la presència de la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas; del director dels serveis territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, així com de l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, de representants dels regants, entre altres.

El canal Algerri-Balaguer abraça una superfície regable d'unes 8.000 hectàrees dels termes municipals d'Algerri, Albesa, Castelló de Farfanya, Balaguer, Menàrguens i Torrelameu. El regadiu es divideix en tres sectors de reg i disposa d'una dotació anual de 6.000 m3/ha. La primera pedra del canal es va col·locar el setembre del 1991 a Alfarràs i l'aigua va arribar a les primeres finques a Algerri l'any 1999.
 

Comparteix

També t'interessarà