Els robatoris de cable a les línies de tren es disparen un 164% durant aquest any

E. HERRERO
20-05-2014
  • Els robatoris de cable a les línies de tren es disparen un 164% durant aquest any

Els robatoris i intents de robatori de material a les vies fèrries de Lleida, principalment cable de coure, s'han disparat durant l'any 2014. Entre l'1 de gener i el 5 de maig, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries ha presentat 37 denúncies, per les 14 de l'any anterior en el mateix període, és a dir, un 164% més. La major part, vint-i-set robatoris, corresponen a la línia de l'AVE i altres deu casos s'han produït a la línia ferroviària convencional, sobretot a la de Manresa. Inclouen no només cable de coure, sinó també un altre material com provisions de rails o els contrapesos metàl·lics de la catenària. Es consolida així la tendència a l'alça iniciada ja a la segona meitat del 2013. En tot l'any passat, hi va haver 105 denúncies a Lleida (86 de les quals a la línia de l'AVE) i 643 al conjunt de Catalunya, segons dades facilitades per Adif.
El cable de coure forma part del sistema de senyalització i tallar-lo, encara que no s'arribi a sostraure, provoca que tots els semàfors es posin en roig, cosa que alenteix notablement el pas dels trens. És el que ha succeït dos vegades en els últims deu dies prop de Barcelona, fet que ha provocat retards en regionals de Lleida.
Adif està reforçant els dispositius de vigilància, com càmeres i sensors de moviment, especialment als punts amb robatoris més recurrents, a banda de reforçar la vigilància amb patrulles i la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra.
L'afectació que suposen aquests robatoris, més que el cost del material, és la repercussió que té en el servei, amb molèsties a viatgers i mala imatge, a part de perjudicar altres tasques de manteniment, ja que la reposició del cable és sempre prioritària. A Lleida, els punts amb més robatoris són Vinaixa, l'Albi, les Borges, Lleida, Montagut, Alcarràs, Almacelles, Artesa i Puigverd.

retards

En els últims deu dies, dos robatoris de cable a la zona de Barcelona han retardat trens de Lleida

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?