Els supermercats que més han apujat els preus aquest 2022

REDACCIÓ
Publicat: 
16-05-2022
Actualitzat: 30-05-2022 15:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els supermercats que més han apujat els preus aquest 2022
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Estudi OCU de preus en supermercats

Et sembla que cada vegada que vas al supermercat pagues més diners i t'emportes menys coses? Normal, perquè durant els últims mesos els aliments han pujat sense parar i també altres productes d'ús diari com els d'higiene i neteja. Hi ha marques que estan recorrent fins i tot a la "reduflació" per a camuflar una mica la pujada dels preus, però l'evidència és aquí, en els teus tiquets de la compra que cada vegada són més cars i més curts. Ara bé els preus estan pujant el mateix en tots els supermercats? OCU ho comprova.

OCU segueix els preus de 156 productes durant un any

Per a saber si algun establiment ha aconseguit moderar els seus preus i escapar a aquesta tendència, hem recollit durant diversos mesos els preus de 156 productes a les botigues en línia d' Alcampo, Caprabo, Carrefour, Condis, Dia, El Corte Inglés, Eroski, Hipercor i Mercadona:

  • 107 eren de marca de fabricant,
  • 28 de marca blanca, la pròpia de l'establiment
  • 21 de productes frescos (fruites i verdures, carns i peixos)

Les dades es van recollir de manera trimestral des del 20 de desembre de 2020 fins al 8 de març de 2022, just abans de l'atur de transports que va provocar un repunt temporal. En l'estudi es van prendre preus des de 10 ciutats diferents.

Quinze mesos de pujades contínues

OCU ha comparat el valor de la cistella en cada cadena el 20 de desembre de 2020 amb el seu valor el març de 2022. I comprovem que la pujada ha estat pròxima al 10% en totes les cadenes, amb petites diferències. Per tant, no hauran canviat molt les posicions que tenien les diferents cadenes en el rànquing del nostre estudi de preus en supermercats, en el qual Alcampo va ser la cadena nacional més barata.

Encara que les pujades són bastant paral·leles, la major s'ha donat en Mercadona (11,9%) que, al costat d'Eroski i Alcampo, acumulen pujades superiors al 10%.

El repunt de Mercadona possiblement està relacionat amb el gran pes de la marca blanca en el seu assortiment de productes.

Les altres cadenes es mouen entre el 8,5% de Dia i el 9,9% d'Hipercor.
Les pujades van ser més moderades fins a desembre de 2021 i s'han accelerat en el primer trimestre de 2022, pels efectes de la guerra a Ucraïna, l'encariment dels carburants i l'atur en transports.

Carrefour i Mercadona, preus a l'alça

Concentrant-nos en els últims 12 mesos, des de març de 2021 a març de 2022, són Carrefour amb un 12,1% i Mercadona amb un 11,4% les cadenes que més han pujat. No obstant això, en El Corte Inglés i Hipercor la pujada ha estat menor: el 7,7%.

Així i tot, tant Mercadona com Carrefour continuen mantenint-se entre les cadenes nacionals més barates, juntament amb Alcampo.

Fins a 500 euros més en la cistella de la compra

Les pujades afecten el 84% dels productes que hem rastrejat i es nota especialment en els preus dels aliments.

Entre els més afectats destaquen els olis (34%), els peixos (16%), els aliments envasats (11%) i els lactis (11%). Són dades preocupants i que, en cas de mantenir-se, suposaran un increment de més de 500 euros a l'any en la cistella de la compra per a una família mitjana.

Per què han apujat tant els preus?

Aquest preocupant increment de preus respon a diferents factors, que han actuat en cascada:

L'escalada de preus de l'energia: en parar-se l'economia durant els confinaments per la pandèmia, es va reduir la producció de gas i altres combustibles fòssils per a ajustar-se a la baixa demanda. El brusc rebot de l'activitat va provocar un desajustament i va fer que pugessin els preus d'aquests carburants. El gas, que s'usa per a produir energia elèctrica, va pujar des d'una mica més de 20 euros fins a 130 euros el MWh en pocs mesos i va tirar cap amunt del preu de l'electricitat, a causa del sistema de fixació de preus que OCU ha denunciat repetidament. Per a evitar aquest efecte, caldria redissenyar el mercat energètic espanyol i el sistema de preus, com hem demanat en la nostra campanya sobre l'energia.

Encariment de les matèries primeres: en els últims mesos aquests factors han provocat també un augment dels preus de les matèries primeres, com els fertilitzants que es fan servir en l'agricultura, o els del blat i l'oli, necessaris per a produir altres aliments.

Augment de costos: els alts preus de l'energia han incrementat els costos de les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, a més dels quals afronten els distribuïdors (botigues, supermercats) i fabricadors. I van arribar a provocar un atur de transports. Tots aquests increments han anat repercutint en els preus.

Guerra a Ucraïna: les tensions geopolítiques han fet augmentar els preus dels cereals i altres productes que Ucraïna subministra i poden provocar canvis en el mercat de l'energia en l'àmbit europeu.

Comparteix

També t'interessarà