Empresaris i Diputació reivindiquen el trànsit de mercaderies a l’aeroport d'Alguaire

X. RODRÍGUEZ
Publicat: 
04-05-2018
Actualitzat: 04-05-2018 11:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Empresaris i Diputació reivindiquen el trànsit de mercaderies a l’aeroport d'Alguaire

La patronal Pimec, de petites i mitjanes empreses, i la Diputació de Lleida van reivindicar ahir que l’aeroport d’Alguaire sigui un centre de transport de mercaderies per incentivar l’activitat a les seues instal·lacions i per convertir-lo en una plataforma logística. Ho van fer durant la presentació a Lleida d’un nou clúster d’empreses de logística. El president de Pimec, el lleidatà Josep González, va apuntar que el transport de mercaderies “donaria sentit” a l’aeroport i “impulsaria el sector logístic” i que fins i tot podria ajudar a “descongestionar el trànsit internacional de l’Eix Transversal” (C-25).

Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Reñé, va apuntar que Alguaire “és un equipament que podria tenir un recorregut important per a les mercaderies”. El president de Pimec a Lleida, Jaume Saltó, va afirmar que, si Alguaire es converteix en un aeroport de càrrega, es pot crear un “bon centre de distribució”. Fonts d’Aeroports de la Generalitat, per la seua part, van apuntar que “si alguna empresa aposta pel transport de mercaderies, podria anar endavant”. Tanmateix, en els últims anys la postura de la Generalitat no ha sigut favorable a aquesta opció de negoci.

El director de l’aeroport, Antoni Serra, va qüestionar de nou ahir la viabilitat de les operacions de càrrega i va afegir que “muntar un sistema d’aquestes característiques comporta una inversió molt gran”. De fet, l’aeroport no compta amb les infraestructures necessàries, ja que no disposa d’una duana per a mercaderies ni d’un punt d’inspecció transfronterer. Aquest seria un nou model de negoci per a l’aeroport, que l’any passat va estrenar el pàrquing d’avions i l’activitat de vols comercials es concentra a l’hivern. La temporada passada de vols d’esquiadors va tancar com la segona millor, amb 25.600 passatgers.

La Diputació va acollir ahir la presentació del clúster de logística de Catalunya, amb l’objectiu que les empreses de les comarques de Lleida se sumin a aquesta iniciativa, que ja compta amb una vintena d’empreses i busca sumar més firmes a Lleida per potenciar i optimitzar l’activitat industrial i millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses. Ignasi Sayol, president del clúster, va apuntar que la logística representa un 12,6% del total del PIB de Catalunya i va afirmar que implica no només el transport sinó altres sectors, com per exemple empreses de software o de manipulació que donen servei a la cadena estratègica.

“La cadena logística fa competitiva la indústria, hi ha empreses d’automoció en les quals un 30% de l’activitat és logística, per tant, és estratègic tenir un clúster en què participi la petita i mitjana empresa per afavorir l’eficiència, que és clau”, va assenyalar. Així mateix, Sayol va assegurar que l’objectiu és unir-se per donar servei a la cadena perquè les empreses puguin cooperar entre si i fer competitiva la funció logística d’altres sectors i va afirmar que el clúster logístic compta amb el reconeixement com tal a nivell europeu.

Per la seua part, el president de Pimec, Josep González; el de l’organització a Lleida, Jaume Saltó, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, van animar les empreses de les comarques de Lleida que es dediquen al sector de la logística a integrar-se a aquest clúster, creat per la patronal de la petita i la mitjana empresa. En aquest sentit, González va apuntar que sumar esforços és necessari per ser competitius davant d’Aragó, on “han desenvolupat una estructura d’ajuts i terrenys barats”, raó per la qual, des del seu punt de vista, empreses importants han marxat. Per la seua part, Saltó va explicar que és necessari “activar la innovació i les sinergies entre empreses” i pensar a treballar en equip i compartir experiències.

Comparteix

També t'interessarà