Empreses de Lleida i l'IRTA tenen a punt ja desenes de noves varietats de fruita

REDACCIÓ
07-02-2019
  • Empreses de Lleida i l'IRTA tenen a punt ja desenes de noves varietats de fruita

La investigació és un procés complex i que requereix anys d’intens treball per poder veure els fruits però aquests, tard o d’hora, solen convertir-se en realitat. És el que ha passat amb els quinze anys de treball de l’IRTA i de Fruit Futur, que es troben en l’última fase per treure al mercat noves varietats de pomes i peres. Després de desenvolupar i seleccionar diversos centenars de milers de plantes a les finques de l’Institut de Recerca i Teclonogies Agroalimentàries a Gimenells i Mollerussa, ja compten amb diverses desenes de varietats precomercials i ara han de determinar quines de les quals són idònies perquè surtin al mercat, per a quins països o tipus de consumidor i sota quina fórmula de cultiu.

Així ho van explicar ahir en el marc de la fira Fruit Logística de Berlín en un acte en què, entre d’altres, van participar la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i el president de Fruit Futur, Sebastià Escarp. Fruit Futur està creada amb la base de les empreses lleidatanes Fruits de Ponent, que ara ostenta la presidència rotatòria, Nufri i Actel, juntament amb Poma de Girona, a banda de l’IRTA. Aquests, juntament amb l’empresa Plant & Food Research, són propietaris del programa de millora genètica de les varietats de poma i pera precomercials. Totes aquestes estan adaptades per a climes càlids, com els del sud d’Europa o països com Xile, l’Argentina i Sud-àfrica o Califòrnia.

A Berlín, van subscriure un acord amb el líder global de producció i comercialització de fruita T&G Global per poder comercialitzar i continuar desenvolupant les varietats. Ara es tracta de poder testar les que sortiran de forma definitiva al mercat tenint en compte diferents paràmetres i permetrà tenir una avaluació amb perspectives de futur. Per exemple, es podrà analitzar si una varietat és més indicada per als gustos espanyols o asiàtics, on requereixen fruita molt dolça.

 

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?