Empreses ja reuneixen 916 ha agràries per a parcs solars

R,R.
09-10-2020
  • Empreses ja reuneixen 916 ha agràries per a parcs solars

Els projectes per construir plantes solars a Lleida presentats fins ara a la Generalitat ja sumen 916 hectàrees i n’hi ha molts d’altres en preparació. Per reunir les vastes extensions de terreny que requereixen les centrals solars, els promotors es reuneixen aquests dies amb propietaris de finques rústiques de diversos municipis del pla i del Pirineu. L’objectiu és tancar acords per llogar-les durant dècades a preus que solen superar de llarg els dels arrendaments agrícoles.

Castelldans va acollir aquest dimecres una d’aquestes reunions, convocada pel grup Ignis. L’empresa hi vol desplegar una gran central de 50 MW i unes altres tres d’idèntica potència a Cervià, l’Albi i el Cogul, totes a la comarca de les Garrigues. En total, 200 MW que s’afegirien als cent que tramita al municipi d’Alcarràs.

Fonts de l’empresa van explicar que treballen en el projecte des de l’any 2019 i que el 80 per cent dels propietaris de les més de cent hectàrees de Castelldans ja ha acceptat llogar els seus terrenys per un període de trenta anys i preus a partir de mil euros per hectàrea. La xifra varia en funció del tipus de cultiu i si la parcel·la és de secà o de regadiu. “Quan la vida útil de la planta acaba, es desmantella i els amos de la finca la reben com la van entregar”, van recalcar.

Hi ha hagut sessions similars per part d’altres promotors en localitats del Pla d’Ur-gell i del Segrià en els últims mesos. La setmana passada, n’hi va haver als diferents pobles del municipi d’Isona i Conca Dellà, només que en aquest cas les va convocar l’ajuntament per informar els veïns sobre projectes de centrals solars. Una empresa busca 450 hectàrees per instal·lar plafons i altres promotors han establert contactes amb veïns en els últims mesos.

Aquest consistori del Pallars Jussà ha recorregut a una consultora externa per establir quins terrenys són aptes per desplegar panells solars, lluny de nuclis urbans i sense afectar espais naturals ni elements del patrimoni cultural. El resultat d’aquesta tria és un mapa amb 1.300 hectàrees on instal·lar plantes fotovoltaiques, un 10 per cent del terme municipal. L’alcaldessa i delegada de la Generalitat al Pirineu, Rosa Amorós, va subratllar l’interès del consistori per afavorir un desplegament “ordenat” de les energies netes.

Precisament, l’ajuntament de Montoliu de Lleida va publicar ahir un ban per informar els veïns de l’interès de l’empresa Laborsanna, especialitzada en el desenvolupament d’energies renovables mitjançant la construcció de parcs solars, per trobar sòl en aquest municipi.

Els interessats amb finques de més de dos hectàrees en zones de secà i no plantades de fruiters poden sol·licitar-ne més informació.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?