En risc el 80% del sector fotogràfic per la possible pèrdua de les fotos de DNI

REDACCIÓ
Publicat: 
13-12-2022
Actualitzat: 13-12-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • En risc el 80% del sector fotogràfic per la possible pèrdua de les fotos de DNI
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

PIMEComerç i l'Associació d'Empreses del Sector Fotogràfic Eufoto, que agrupa més de 60 membres entre els quals es troben els principals fabricadors, distribuïdors, revenedors, associacions de fotògrafs, botigues de fotografia, laboratoris, centres formatius i serveis tècnics, han alertat en roda de premsa del risc de pèrdua de 5.500 llocs de treball directes a causa de l'amenaça de tancament de més de 2.000 comerços fotogràfics. Les botigues de serveis fotogràfics, que representen més del 90% de les botigues de fotografia de l'estat, es troben en un moment delicat a causa de la possible pèrdua de l’activitat de la fotografia de carnet per al DNI. Aquest servei, que genera uns ingressos de 45 milions d'euros anuals en tot l'estat, i que a causa del marge que reporta, la seva pèrdua posa en risc la subsistència del 80% del sector, es pretén centralitzar en les comissaries de policia, posant en risc aquests 2.000 comerços amb els seus corresponents llocs de treball. Per aquest motiu, la sectorial i Eufoto reclamen a l'administració que s'escolti les propostes de valor i tecnològiques del sector abans de prendre qualsevol decisió respecte a aquest servei.
 
El pas de la fotografia analògica a la digital va suposar el tancament del 50% de les botigues de fotografia. “Estem davant d’un sector dinàmic i unit, acostumat adaptar-se a les noves circumstàncies, han superat una crisi sanitària, pateixen la falta del relleu generacional i ara, si tira endavant aquesta iniciativa serà un atac a la línia de flotació de molts comerços” ha alertat la directora de PIMEComerç, Pilar Mínguez.  S'ha de tenir en compte que no hi ha cap país de la UE en què les fotografies per a documents oficials es realitzin en les comissaries de policia, sinó que es confia aquest servei a les botigues de serveis fotogràfics, fotògrafs i fotoràpids, com s'ha fet de manera tradicional, encara que digitalitzant tot el procés. Per això, Eufoto ha creat una plataforma digital, que permetrà a tots els establiments fotogràfics accedir a un sistema d'enviament i allotjament segur de les imatges, preservant la seva seguretat i inviolabilitat. En aquest sentit, el president d’Eufoto, Juan Mendizábal ha explicat que “el sector continua creixent i invertint per a transformar-se i adaptar-se a la nova realitat. Hem desenvolupat una plataforma digital que posem a la disposició del Ministeri de l'Interior per a poder conservar el negoci dels DNI, com en la resta de països europeus”.
 
Segons les dades d’Eufoto, el sector fotogràfic a l’Estat espanyol ha tingut un augment de les vendes en material fotogràfic
(càmeres digitals i els seus complements) durant el 2022. El negoci de la venda de càmeres fotogràfiques i els seus complements, tot i que representa més del 20% de la facturació del sector, només afecta el 12,5% de les botigues en les quals la venda d'aquests productes suposa més del 15% del total i un 2,5% dels establiments dels quals la venda d'aquests productes representa més del 50% de la seva facturació. Les vendes dels fotoespecialistes van suposar una facturació de 90 milions d'euros al 2021, xifra a la qual s’han de sumar 70 milions d’euros més per la venda online d'aquests productes, és a dir, un total de 160 milions d'euros, un 20% de la facturació total del sector.

Comparteix

També t'interessarà