Entitats ecologistes s'oposen a l’ús del fosfur d’alumini contra la plaga de conill
Diverses entitats ecologistes acusen el Govern de “cedir a les pressions de la pagesia” i aprovar la utilització del fosfur d’alumini com a plaguicida per controlar les poblacions de conill. En un comunicat, alerten que el seu ús tindrà “greus conseqüències en la destrucció de la biodiversitat i la degradació del medi agrícola i rural”.
Assenyalen que el fosfur d’alumini és un plaguicida “d’alta toxicitat”, “molt perillós” per a la fauna protegida i que està prohibit a bona part d’Europa. Si el Departament d’Agricultura no desisteix de l’aplicació del fosfur d’alumini, avisen, emprendran accions legals per tal que no s’autoritzi el seu ús i es depurin les responsabilitats “a aquells que l’hagin autoritzat”.
Diuen que el seu ús provoca la mort de qualsevol animal que entri en contacte amb la fosfina, el gas en què es produeix aquest plaguicida. “L'ús d'aquest compost es realitza enterrant-lo als caus dels conills, que també poden ser ocupats per amfibis, rèptils o mamífers de diverses espècies protegides, quan la normativa prohibeix la seva mort o la destrucció dels seus hàbitats”, asseguren.
Les enitats recorden que el 2023 la Fiscalia General de Medi Ambient va negar a la Generalitat l’ús de fosfur d’alumini per combatre la plaga de conills a Ponent
Per tot plegat, acusen el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, d’actuar “de forma unilateral i irresponsable” atenent “la il·legalitat” que representa l’ús d’aquest plaguicida “sense tenir en consideració ni al Departament de Territori, responsable de la conservació de la biodiversitat, ni a les organitzacions ambientals”. També informen que el conseller s’ha posat en contacte amb les associacions ecologistes i s’ha compromès a dur a terme una trobada el més aviat possible.
En el comunicat, també critiquen altres acords entre el Govern i la pagesia relacionats amb el control de les poblacions de conill. Per exemple, no troben “cap sentit” al fet que la guineu, “eficaç depredadora dels conills”, continuï sent considerada una espècie cinegètica que es pot caçar i que, fins i tot, es donin permisos especials per caçar-la en època de veda.
També reneguen del fet que s’acordi retirar el projecte de reintroducció del linx a Catalunya. Aquest projecte, a banda de contribuir en la conservació d’espècies en perill d’extinció, diuen, esdevindria una eina útil per aconseguir un control natural dels conills.
Segons les entitats, cal apostar per “mesures preventives basades en la restauració dels hàbitats agraris potenciant la seva naturalització i els depredadors naturals com la guineu o bona part dels rapinyaires” i aplicar mètodes de prevenció de danys com a alternativa a l'ús de verins i augmentar les cobertures de les assegurances.