'Envelliment Cerebral Saludable', un estudi per detectar la primera fase del Parkinson

REDACCIÓ
Publicat: 
07-04-2023
Actualitzat: 07-04-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Envelliment Cerebral Saludable', un estudi per detectar la primera fase del Parkinson
    Peu de foto: 
    Clínic Barcelona

L'estudi pioner a Espanya que ha posat en marxa l'equip de neuròlegs de la Unitat de Párkinson i Trastorns del Moviment de l'Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit ja el 31% de l'objectiu de la seva primera fase, en les vespres de la commemoració del Dia Mundial d'aquesta malaltia (11 d'abril). Quasi 2.800 persones han col·laborat contestant una combinació de qüestionaris senzills que es realitzen en línia. Aquestes preguntes capten factors que estan associats a un major risc de patir la malaltia de Parkinson. En total, es necessiten 9.000 enquestes completes de persones d'entre 50 i 80 anys neurològicament sanes, amb la finalitat d'obtenir una mostra vàlida.

El propòsit de l'estudi és investigar diferents factors de risc que puguin contribuir al desenvolupament de la malaltia de Parkinson, amb l'objectiu d'identificar a les persones amb major probabilitat de patir-la en el futur i així, poder instaurar una teràpia al més prompte possible.

En una segona fase l'equip responsable enviarà test d'olfacte a un grup de participants, ja que la pèrdua d'olfacte és un dels símptomes més freqüents a l'etapa inicial de la malaltia. Es preveu enviar prop de 500 tests en els pròxims mesos.

En la malaltia de Parkinson, la mort de les cèl·lules s'inicia molts anys abans que apareguin els primers símptomes indicadors. Encara se sap molt poc sobre aquesta fase tan primerenca. Per aquest motiu sorgeix el projecte ‘Envelliment cerebral saludable’, un estudi que busca obtindre informació d'aquests moments inicials, informació crucial per a avançar cap al gran objectiu d'alentir, detindre o fins i tot revertir el procés de la malaltia.

En l'actualitat, el Parkinson està afectant a quasi 160.000 persones a Espanya (segons estimacions de la Federació Espanyola de Parkinson) i amb l'envelliment de la població es preveu un augment significatiu de la xifra en els anys vinents. A Catalunya, segons dades de Canal Salut, plataforma de la Generalitat de Catalunya, en l'actualitat hi ha un total de 29.152 persones que pateixen la malaltia del Parkinson. És per això que es convida a tota la població elegible a participar i a completar l'enquesta íntegrament per a garantir la validesa i qualitat de les dades recopilades.

Què és el Parkinson i quins són els seus símptomes?

La malaltia del Parkinson és un trastorn neurodegeneratiu de progressió gradual que afecta el sistema nerviós central. El Dr. Eduard Tolosa, Investigador Emèrit de l´IDIBAPS, afirma que, encara que el Parkinson s'associa a la vellesa, la veritat és que els subjectes inicien els símptomes als 60-65 anys d'edat i prop d'un 8% dels afectats poden iniciar-los abans dels 50 anys. Tot i que en la major part dels casos no se´n coneix la causa, en aproximadament un 5% és hereditària, de causa genètica, podent afectar diversos membres d'una mateixa família.

Els símptomes típics apareixen quan entre el 50 i el 70% de les cèl·lules productores de dopamina (neurones) ja s'han perdut. És a dir, la mort neuronal està molt avançada quan es diagnostica la malaltia. Segons Maria Josep Martí, aquest és un dels motius que es creu que explicaria que assajos clínics duts a terme recentment amb fàrmacs dirigits a aturar o revertir la degeneració cel·lular no hagin demostrat l'eficàcia esperada.

Quan les cèl·lules productores de dopamina ja han reduït la seva activitat a aquest nivell, és quan apareixen els coneguts tremolors, encara que no tots els pacients els presenten. El Parkinson es caracteritza per presentar símptomes motors (l'alentiment motor, la rigidesa, el tremolor, les dificultats en la marxa o l'equilibri) i símptomes no motors (fatiga, dolor, restrenyiment, problemes del son o de memòria, símptomes cognitius, depressió, ansietat, apatia,). Molts d'aquests símptomes no motors poden presentar-se molts anys abans, configurant l'etapa prodròmica o premotora.

Sobre Envelliment Cerebral Saludable:

‘Envelliment cerebral saludable’ o «HeBA» (per les seves sigles en anglès, «Healthy Brain Aging») és un projecte europeu que es porta a terme a la Unitat de Parkinson de l'Hospital Clínic de Barcelona en col·laboració amb centres d'investigació d'Alemanya, Àustria i Luxemburg, els quals també s'encarreguen de la difusió del qüestionari a les seves respectives zones geogràfiques. El promotor del projecte és la Fundació Michael J. Fox per a la investigació del Parkinson, al costat de l'hospital català. L'estudi liderat pels Drs. Maria Josep Martí i Eduard Tolosa té com a objectiu principal identificar a les persones amb un alt risc de patir malaltia de Parkinson i poder instaurar una teràpia com més aviat millor. L'estudi en la seva primera fase és 100% en línia, la qual cosa significa que els participants no han de sortir del seu domicili per a col·laborar i que la informació que s'obtingui serà analitzada de manera ràpida, econòmica i eficaç.

Comparteix

També t'interessarà