ERC i JxCat reediten el pacte al Jussà i Mullol presidirà el consell

X.R. / E.F.
07-07-2019
  • ERC i JxCat reediten el pacte al Jussà i Mullol presidirà el consell

ERC i JxCat van tancar ahir un acord per governar junts al consell del Pallars Jussà, que donarà la presidència a l’alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, després del ple de constitució de la nova corporació que se celebrarà demà. JxCat havia tancat les negociacions amb els republicans després que aquests acceptessin donar-los la presidència però exigint-los que nomenessin Martí Cardona (JxCat), alcalde de Conca de Dalt. Per aquesta raó, els postconvergents van temptejar la possibilitat de pactar amb el PSC, la qual cosa va provocar crítiques a la comarca. No obstant, en els últims dies ERC i Junts van acceptar tornar a obrir les negociacions amb un representant d’Òmnium Cultural com a mediador.

L’acord firmat ahir entre aquestes dos últimes formacions contempla també que la primera vicepresidència l’ocuparà Antoni Flores (ERC) i la segona serà per a Martí Cardona (JxCat). Així mateix, es mantindrà l’equip tècnic i el gerent, Josep Maria Ardanuy. La junta de govern estarà formada per Mullol, els dos vicepresidents i quatre alcaldes (dos de cada partit).

D’aquesta manera, ERC i JxCat reediten el pacte amb el qual els dos partits han governat al consell els últims quatre anys i JxCat manté la presidència malgrat que després del 26-M va obtenir sis consellers davant dels vuit d’ERC (el PSC n’hi té cinc).

D’altra banda, a l’Alta Ribagorça hi haurà una presidència compartida entre els dos càrrecs de JxCat que es postulaven per estar al capdavant del consell. Els primers dos anys l’alcaldessa de Vilaller, María José Erta, liderarà el consell i els dos últims ho farà el president en funcions, Josep Lluís Farrero.

Així mateix, al Sobirà, els regidors electes de Junts votaran avui qui ocupa la presidència de la corporació. Hauran d’elegir entre el president en funcions, Carles Isús, i l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich.

D’altra banda, JxCat al Segrià va explicar que finalment tant ERC com Junts només tindran una vicepresidència cada un, els quals també assumiran la gestió de dos de les sis àrees de govern del consell comarcal.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...