Ermita i Parc de Sant Eloi: un racó a la naturalesa
Al cim de la serra de Sant Eloi de Tàrrega, s'aixeca l'ermita dedicada al sant dels orfebres, construïda en el segle XIII gràcies a l'argenter Simó de Canet, des d'on es pot gaudir d'unes magnífiques vistes de la ciutat. Una panoràmica de Tàrrega que bé podria formar part d'una postal.
Es tracta d'un edifici d'estil gòtic català, que consta d'una sola nau, de planta rectangular, amb un parell de columnes adossades a cada mur i de coberta a doble vessant. Destaca la construcció del seu campanar, que té uns 17 metres d'alçària. Com a curiositat, quan l'ermita va ser restaurada l'any 1970, s'hi va descobrir la talla romànica del sant aparedada. Sens dubte, l'ermita és un racó amb encant ple d'art a contemplar en les nostres terres.
Actualment el santuari històric es troba en un entorn perfectament arranjat, el parc de Sant Eloi, que data de l'any 1913, quan l'Associació d'Amics de l'Arbre (gestors del parc), en va promoure la seva creació. Un refugi obert al públic, on gaudir de llargs i tranquils passeigs amb família, en parella o en solitari, tot guaitant unes panoràmiques privilegiades de la ciutat de Tàrrega.
El parc segueix la línia d'estil de l'ermita, tot barrejant elements romànics, dotat d'indrets naturals amb passejos flanquejats d'oliveres, alzines, pins i roures, que conformen un paisatge replet de les més belles olors de la naturalesa.
Un indret decorat amb els colors vius de les places florides de les Alzines, del Mestre Güell, de la Sardana, de la Granota i de la Mare de Déu de Montserrat, i per on caminar acompanyat dels càntics dels ocells i el so ple de pau de l'aigua de les fonts dels Enamorats, del Congrés, de la Guitarra, de la Granota, dels Amics de l'Arbre, dels Cantaires, dels Escolars, de Mn. Josep Garriga... entre moltes altres que adornen el paisatge.
Un conjunt d'actuacions que han permès fer del parc un racó amb diferents àmbits d'una bellesa clàssica, com són el jardí llatí o els espais d'estil romànic. A més, el so dels corriols t'acompanyen entre els camins que et duen a indrets que bé podrien ser sales d'un museu rural a l'aire lliure, conformat a la dècada dels vuitanta per material industrial i agrícola. Allí si pot veure maquinària antiga com una premsa d'oli, trulls de molí d'oli, una premsa de vi, un molinet de vent, una segadora, i fins i tot, el primer tractor Frodson del 1917 que va treballar els camps urgellencs.
Actualment el Parc de Sant Eloi s'ha convertit en el més gran de la ciutat, amb un conjunt de 17 hectàrees utilitzades com a zona de lleure i esbarjo, on els seus visitants podran apreciar entre arbres i arbusts una setantena de varietats arbòries. Un refugi ple de naturalesa i història, que els veïns viuen amb orgull.
Des de Lleida.com t'animem a visitar aquest indret ple de bellesa natural, ideal per gaudir en família, on els infants podran descobrir la naturalesa, aprendre de la història que envolta l'ermita i pujar fins al cim més alt a fer volar les seves cometes, o a escoltar els càntics dels ocells. Un racó de pau i serenor que sens dubte també es pot gaudir en llargs passeigs en parella, tot caminant entre el so de l'aigua de les fonts, mentre els colors vius de les flors ens enamoren. O un refugi on acudir en solitari per respirar aquella calma que ens aporta la naturalesa, i traslladar-nos directament a un estat de relaxació molt necessari en el nostre dia a dia.
Un espai especial on immortalitzar bells records en fotografies, tot aprofitant la bellesa natural del paisatge, on celebrar esdeveniments importants que recordarem la resta de la nostra vida.
Animem als nostres #Lleidacomers a visitar aquest entorn net, cuida't i responsable amb el medi ambient, i fugir una vegada més de la rutina diària de la ciutat. Gaudeix dels diferents estils arquitectònics de les construccions, dels racons rurals, de la història de l'ermita, i per descomptat, de les vistes privilegiades que es poden veure des del cim més alt d’aquest racó amb encant.
Deixa't envair per les belles sensacions de la naturalesa, i endinsat dins el Parc de Sant Eloi de Tàrrega.