Es disparen les estafes per internet amb l'esquer del coronavirus i l'escassetat de productes

L. GARCÍA
18-04-2020
  • Es disparen les estafes per internet amb l'esquer del coronavirus i l'escassetat de productes
  • Es disparen les estafes per internet amb l'esquer del coronavirus i l'escassetat de productes

La vida al carrer pràcticament ha deixat d’existir, de manera que la delinqüència també s’ha adaptat als nous temps de confinament i ha traslladat les seues activitats a internet, on els ciutadans estan més actius aquests dies.

Els Mossos d’Esquadra han detectat que les estafes per internet s’han disparat utilitzant l’esquer del coronavirus i de l’escassetat de productes, com màscares i gels hidroalcohòlics. Jordi Cortasa, de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra a Lleida, explica a SEGRE que les denúncies no han augmentat a causa del confinament però tenen constància que les estafes s’han disparat. De fet, en el marc del Pla Oris, la policia catalana ha incrementat la vigilància a les xarxes socials per detectar fake news i delictes per internet. “Ara que som tots a casa, la delinqüència ha anat a les xarxes i la majoria dels estafadors utilitzen l’enginyeria social, aprofitant-se que la societat busca més informació sobre el coronavirus i productes que escassegen en botigues físiques”, assenyala. Per això, han augmentat els missatges que suplanten empreses de repartiment a domicili.

Els Mossos insten a no seguir cap enllaç sospitós i verificar qualsevol comunicació

Aquesta setmana, els Mossos van alertar d’una campanya d’extorsió sexual a través de les xarxes socials. La policia catalana ha registrat una denúncia a Lleida per aquest tipus d’estafa en la qual s’aborda la víctima amb l’amenaça de difondre imatges compromeses si no es paga una quantitat. “Per donar veracitat a l’estafa, et donen el teu usuari i contrasenya, que poden haver robat sense que ho sàpigues”, explica Cortasa. En aquests casos, els Mossos insten les víctimes a no cedir i denunciar.

Altres estafes que han detectat els agents són les relacionades amb els ERTO. Segons Cortasa, t’envien un correu electrònic simulant ser la Inspecció de Treball. També són comuns els falsos SMS o email que suplanten companyies elèctriques o entitats bancàries informant falsament de l’anul·lació de comptes o factures impagades amb l’única intenció d’accedir a dades personals dels usuaris.

Per evitar riscos, els Mossos aconsellen desconfiar de qualsevol missatge sospitós i no facilitar mai dades personals perquè, recorden, “els bancs i les empreses no funcionen d’aquesta manera”.

Cortasa insta la ciutadania a “no abaixar la guàrdia” i utilitzar només llocs oficials, com els Mossos, que alerten a tots els seus canals de comunicació sobre les estafes que detecten i les recomanacions a seguir.

Dubtes dels pares sobre la seguretat a les videoconferències

La policia catalana està rebent trucades de pares preocupats per la seguretat a les videoconferències, recursos que utilitzen en abundància aquests dies les famílies en confinament, a banda dels menors per continuar amb l’activitat lectiva.

Fa un mes, els Mossos d’Esquadra van alertar sobre les fallades en seguretat de la plataforma Zoom, molt utilitzada per la ciutadania aquests dies. Un document del Centre Criptològic Nacional constata que la pandèmia ha implicat l’ús generalitzat de videoconferències i aplicacions de xat com Zoom, WeEX, Houseparty, Google Meet o Microsoft Teams. L’organisme conclou que Zoom és una aplicació segura per a converses que no comparteixin informació sensible sempre que es respecti una sèrie de mesures de seguretat.

Entre aquestes, Jordi Cortasa insta a fixar el nombre d’usuaris a participar a la videoconferència i tancar l’accés, fins i tot que es pugui entrar amb una contrasenya, i no compartir enllaços ni dades personals. A nivell general, Cortasa insta a actualitzar qualsevol aplicació mòbil o d’ordinador i només descarregar des de llocs oficials.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta