Es farà un ple extraordinari per ubicar la nova estació d'autobusos de Lleida

ACN
Publicat: 
30-01-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Es farà un ple extraordinari per ubicar la nova estació d'autobusos de Lleida
  • Es farà un ple extraordinari per ubicar la nova estació d'autobusos de Lleida
  • Es farà un ple extraordinari per ubicar la nova estació d'autobusos de Lleida
  • Es farà un ple extraordinari per ubicar la nova estació d'autobusos de Lleida
  • Es farà un ple extraordinari per ubicar la nova estació d'autobusos de Lleida

El govern de l'Ajuntament de Lleida ha decidit retirar de l'ordre del dia del Ple d'aquest divendres l'expedient per ubicar la nova estació d'autobusos a l'edifici de Docs. En aquest sentit, es convocarà una comissió d'Urbanisme extraordinària i, posteriorment, se celebrarà un ple específic per debatre'n l'aprovació. D'altra banda, l'alcalde Pueyo s'ha remès a les conclusions de l'informe que reconeix "irregularitats" en l'àmbit de la contractació per part de la regidoria d'Esports i que considera que "escauria establir algun tipus de responsabilitat política als fets descrits". Així mateix, ha remarcat que ha encarregat la implementació de les diferents recomanacions que fa l'informe com ara la redacció d'un codi ètic municipal. 

L'equip de govern ha decidit deixar damunt la taula l'aprovació inicial de la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana (PGOU) de Lleida per ubicar la nova estació d'autobusos de la ciutat a l'edifici dels Docs i a l'entorn de l'antiga farinera la Meta. Així, es convocarà una nova comissió extraordinària d'Urbanisme per tractar el tema i, posteriorment, l'expedient es portarà a aprovació en un ple també extraordinari, amb totes les garanties jurídiques, perquè el projecte és "vital pel futur de la ciutat", ha exposat Miquel Pueyo.

El govern ha decidit retirar el punt de l'ordre del dia després que el PSC presentés un recurs d'alçada contra l'aprovació de l'expedient en la comissió extraordinària d'Urbanisme. El grup del PSC havia amenaçat amb impugnar el Ple si el punt s'acabava portant a aprovació ja que els socialistes consideren que la comissió extraordinària en què es va tractar el tema s'hauria celebrat sense que haguessin transcorregut dos dies hàbils des de la seva convocatòria i tampoc s'hauria votat el caràcter d'urgència de l'expedient a l'iniciar la sessió.

Pueyo es remet a les conclusions de l'informe que reconeix "negligències" en la contractació a Esports

Durant el Ple, Pueyo s'ha remès a les conclusions que estableix l'informe signat per les regidories de Participació i Lluita contra la corrupció i de Govern Obert que reconeix, arran d'una pregunta del PSC al ple de desembre, l'existència d'"irregularitats" en l'àmbit de la contractació per part de la regidoria d'Esports i, tot i que "no incompleixen la Llei de contractes del sector públic", proposa "revisar-les i tenir-les en compte per una millor tramitació". L'alcalde ha detallat que el tema es tractarà en la pròxima comissió de la Transparència.

Pueyo ha remarcat que dels 20 contractes que les regidories d'Urbanisme i Esports -ambdues a mans de JxCat- van ser adjudicats a una mateixa empresa i que s'han analitzat en l'informe, "no s'han complert les instruccions de contractació i d'intervenció de la pròpia corporació, en dues d'elles", ambdues de la regidoria d'Esports. De la mateixa manera que conclou l'informe, Pueyo ha dit que, per tant, "escauria establir algun tipus de responsabilitat política als fets descrits". A la vegada, ha assenyalat que com a alcalde ha assumit l'autorització de despesa del manteniment d'edificis i ha encarregat les diferents recomanacions que proposa l'informe com ara la redacció d'un codi ètic per a càrrecs electes i personal municipal, entre altres. 

Ni el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ni el regidor d'Esports, Sergio González, no han intervingut durant el Per donar les seves explicacions.

Aprovació del primer Pla de polítiques LGTBIQ+ de Lleida

El Ple també ha donat llum verda al primer Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+ de Lleida que pretén ser una "eina efectiva en l'erradicació de conductes LGTBIfòbiques i de visibilització del col·lectiu, tenint en compte la diversitat des d'una perspectiva interseccional". Amb aquest objectiu, el document, per al període 2021-2024, preveu impulsar diferents iniciatives i actuar en la preservació de la seguretat, el benestar i la llibertat del conjunt de la ciutadania. La tinenta d'alcalde Sandra Castro ha ressaltat que l'aprovació suposa "un dia històric per a la ciutat i per al reconeixement de les persones LGTBIQ+". El Pla s'ha aprovat amb els vots dels tres grups del govern i Cs, mentre PSC i PP s'han abstingut.

Aprovació inicial del Document únic de Protecció Civil de la ciutat

La sessió de també ha aprovat inicialment per 23 vots a favor i les tres abstencions dels regidors de Ciutadans, el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), que determina la planificació de la protecció civil a la ciutat. Aquest document que té com a objectiu "prevenir i controlar els riscos sobre els béns i les persones i donar resposta a les possibles situacions d'emergència al municipi", ha exposat Pueyo. Així, ha remarcat que tots els plans de protecció civil municipals estaven caducats o pendents d'actualitzar des de feia deu anys. 

D'altra banda, els grups han desestimat, amb els vots en contra dels regidors de Ciutadans, la proposta d'increment de tarifes plantejat pel sector del taxi, tenint en compte l'evolució dels costos i el dictamen de la Comissió de Preus de Catalunya, ha explicat la tinenta d'alcalde Montse Pifarré.

El Ple també ha donat compte també de l'aprovació definitiva del pressupost per al 2021, davant la inexistència d'al·legacions i reclamacions, i ha aprovat per unanimitat el nomenament de la interventora tècnica del contracte de concessió de l'aparcament de la plaça Sant Joan. També ha avalat l'adhesió de l'Ajuntament de Lleida a l'Acord Marc de la Central de Compres de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Rebuig a la inhabilitació del conseller Berenat Solé per l'1-O

El Ple ha donat llum verda, amb el suport dels tres grups del govern, a la moció d'ERC de rebuig a la sentència del TSJC que condemna el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, a un any d'inhabilitació pel seu paper en l'organització de l'1-O quan era alcalde d'Agramunt (Urgell). El text expressa el suport a Solé, així com a totes "les persones represaliades en el marc de la causa general independentista", i reclama la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. 

La moció també exigeix "l'aprovació immediata d'una llei d'amnistia com a via per a la solució del conflicte" i "reitera el compromís amb el dret a l'autodeterminació". Finalment, sol·licita "la fi de la judicialització de la política catalana" i insisteix en què "l'única via per solucionar el conflicte polític és la de la política, el diàleg i l'acord". 

Des de l'oposició han qualificat la moció d'"electoralista", "ideològica" i "partidista" i han apel·lat a respectar les decisions judicials. La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha remarcat que a l'estat espanyol "les persones es persegueixen pels seus fets i no per les seves idees polítiques".  

Suport al sector de la restauració i al teixit esportiu de la ciutat

Altrament, la sessió ha aprovat per unanimitat una moció del PSC de suport al teixit esportiu de Lleida, davant l'aturada obligada de la seva activitat. En aquesta, es determina que l'esport sigui considerat bé essencial per a la salut física i el benestar emocional de la ciutadania. Al mateix temps, s'insta el Govern a treballar per garantir la continuïtat de la pràctica esportiva i la viabilitat de les seves instal·lacions. També ha rebut el suport de tots els grups la moció del PP de suport al sector de l'hostaleria, la restauració i l'oci nocturn. El text reconeix l'esforç d'adaptació que han fet per a la represa de l'activitat i insta al conjunt de les administracions a acordar nous ajuts per a la reactivació de l'activitat.

El grup de Ciutadans ha presentat la darrera de les mocions, que proposava un compromís en la millora de la comunicació institucional, que demanava garantir el dret dels ciutadans a ser atesos en qualsevol llengua oficial, a través de les xarxes o per via telemàtica, i la revisió del Reglament per l'Ús de la Llengua Catalana. Els vots en contra dels tres grups del govern, i del PSC en algun dels punts, han impedís que prosperés. 

També ha quedat rebutjada la moció presentada per la CUP per municipalitzar el servei d'atenció domiciliaria (SAD). La moció ha rebut el vot en contra de tots els grups, excepte el Comú de Lleida, que s'ha abstingut.

Pueyo anuncia una "renovació important" de les seus electorals que s'usaran el 14-F

L'alcalde Pueyo ha explicat durant el Ple que des de la Paeria està treballant per facilitar els espais en què s'efectuaran les votacions en les eleccions del 14-F i ha assenyalat que, en aquest sentit, "hi haurà una renovació important" pel que fa als col·legis electorals, en relació amb anteriors comicis. Pueyo ha remarcat que, tot i que s'acabin celebrant en una data "imposada", el compromís de l'Ajuntament és fer unes eleccions "el més segures possibles".

D'altra banda, l'alcalde ha explicat que la Paeria porta treballant des del finals de l'estiu passat per planificar la pròxima campanya de la fruita i, en concret, en el pla d'atenció als temporers que arriben a la ciutat. Pueyo ha dit que ara no poden presentar la proposta amb la qual estan treballant, tenint en compte que s'està en període electoral. 

Confinats els regidors de JxCat

Cap dels sis regidors de JxCat ha pogut participar presencialment en el Ple d'aquest divendres, que s'ha celebrat de forma híbrida, pel fet que es troben confinats després del positiu per covid-19 de la regidora de la formació Anna Campos amb qui la resta de membres del grup havien coincidit en una reunió.

Comparteix

També t'interessarà