Es pot prevenir el refredat?

REDACCIÓ
08-10-2018
  • Es pot prevenir el refredat?

La millor prevenció és rentar-se les mans, ja que és on les persones refredades acostumen a portar el virus. El rentat s’ha de fer amb abundant aigua i sabó, durant uns 15-30 segons, i s’ha d’insistir especialment sota de les ungles, entre els dits i al canell. Quan no hi ha aigua i sabó disponible, els gels desinfectants a base d’alcohol són una bona solució. Les mans s’haurien de rentar sempre després de tossir, esternudar o mocar-se fent servir un  mocador de paper. En cas que no se’n tingui cap a mà es recomana esternudar o tossir a l’avantbraç i no a les mans. 

Actualment, no hi cap producte que permeti evitar el refredat comú. L’eficàcia de la vitamina C, l’equinàcia, els probiòtics, els multivitamínics, el magnesi o altres productes en la prevenció dels refredats no ha estat demostrada.

Si ja estem refredats, a la farmàcia hi ha disponible una gran quantitat de preparats “antigripals” amb diferents combinacions de medicaments. Cal tenir en compte, però, que actualment no hi ha cap medicament que curi el refredat. Generalment, un refredat es resol espontàniament sense necessitat de tractament en un termini d’entre 3 i 7 dies, tot i que algunes persones poden continuar amb símptomes fins a dues setmanes. El tractament del refredat es basa en la millora dels símptomes i es recomana utilitzar-los només quan sigui necessari. Prendre medicaments per al control dels símptomes ajuda a trobar-se millor i contribueix a reduir el contagi, ja que la tos i els esternuts són la principal via de propagació del refredat.

 

DEPARTAMENT DE SALUT DE LA GENERALITAT
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?