⏯️ Es redueix fins a un 20% la producció de panís per hectàrea a Ponent per les onades de calor

ACN
Publicat: 
23-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ Es redueix fins a un 20% la producció de panís per hectàrea a Ponent per les onades de calor
  Peu de foto: 
  Oriol Bosch (ACN)
 • ⏯️ Es redueix fins a un 20% la producció de panís per hectàrea a Ponent per les onades de calor
  Peu de foto: 
  Oriol Bosch (ACN)
 • ⏯️ Es redueix fins a un 20% la producció de panís per hectàrea a Ponent per les onades de calor
  Peu de foto: 
  Oriol Bosch (ACN)

Les onades de calor d'aquest estiu han ocasionat una davallada de producció de panís del 20% per hectàrea - uns 2.500 quilos menys. En un any normal, la producció per hectàrea és d'entre 15 i 16.000 quilos i enguany, les primeres collites estan donant xifres d'entre 13 i 14.000 quilos. Així ho ha explicat el gerent de la Cooperativa de Miralcamp (Pla d'Urgell) i responsable de cereal de la FCAC, Santi Vergé, que també ha destacat que a causa de la calor, la campanya ha començat uns 15 dies abans del que és habitual. La guerra a Ucraïna ha provocat que els preus siguin bons i a 330 euros la tona, són els millors de les darreres campanyes. Vergé remarca que això almenys "compensa" la davallada de producció i l'increment de costos pel pagès.

A principis d'aquesta setmana han començat a recol·lectar les primeres finques de panís de les comarques de Ponent, en municipis com Miralcamp, Vila-sana o Palau d'Anglesola. Són varietats que es van plantar al març i que en un any normal es recol·lectarien a principis d'octubre però a causa de la calor extrema d'aquest estiu, la collita s'ha avançat. Aquest sol fet ja és un "indicador" que la collita no serà suficientment bona, apunta Santi Vergé.

La causa es deu al fet que el panís desenvolupa la floració i pol·linització per generar les pinyes al voltant de la primera quinzena de juliol. Per aquelles dates, es van registrar temperatures superiors als 40 graus i això va provocar que la pol·linització fos dolenta i es cremessin les "ceres" del panís. A aquest fet, cal afegir-hi que a la zona de l'Urgell, on es rega a través del sistema Oliana – Rialb, les reserves d'aigua han estat molt baixes durant tota la campanya i s'han endarrerit els regs.

Aquesta situació dolenta es veu compensada, en certa manera, pels efectes colaterals del conflicte a Ucraïna, ja que els preus es mantenen a 330 euros per tona de panís i això evitarà que la d'enguany sigui "una campanya desastrosa". És el millor preu dels darrers anys, ja que al 2020 el panís es pagava entre 180 i 200 euros la tona, mentre que la campanya passada es va arribar als 250 euros. Ara s'ha obert un "corredor" per treure cereal d'Ucraïna hi ha més oferta, per la qual cosa el preu s'ha "relaxat" fins als 330 euros però a principis de març, quan va esclatar la guerra, es va arribar als 400 euros.

El fet que s'hagi anticipat la recol·lecció i que no hi hagi segones collites per la limitació d'aigua de reg farà que la campanya també acabi abans del previst i si un any normal finalitzava a partir del 20 de novembre, aquest any previsiblement a finals d'octubre ja estarà tot cossetxat sempre i quan la meteorologia acompanyi.

Comparteix

També t'interessarà