⏯️ Es signa un conveni per destinar 45MEUR a la modernització dels canals d'Aragó i Catalunya i Pinyana

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
11-03-2024
Actualitzat: 11-03-2024 15:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ Es signa un conveni per destinar 45MEUR a la modernització dels canals d'Aragó i Catalunya i Pinyana
  Peu de foto: 
  Josep Antón
 • ⏯️ Es signa un conveni per destinar 45MEUR a la modernització dels canals d'Aragó i Catalunya i Pinyana
  Peu de foto: 
  Pau Vilaró
 • ⏯️ Es signa un conveni per destinar 45MEUR a la modernització dels canals d'Aragó i Catalunya i Pinyana
  Peu de foto: 
  Pau Vilaró

140,83MEUR invertits en 8 actuacions per a la millora en l'ús eficient de l’aigua, l’eficiència energètica i la digitalització a Catalunya


Begoña Garcia, la secretària d'Estat d'Agricultura, ha afirmat que el govern espanyol estarà colze a colze amb la Generalitat per dur a terme la modernització gradual del canal d'Urgell en el futur. En resposta a les insistències del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, sobre la necessitat de la corresponsabilitat del govern espanyol en aquesta modernització, Garcia ha reconegut que l'empresa és de gran envergadura, abastant 70.000 hectàrees, i que cal establir un acord per determinar els detalls de la seva execució. Malgrat això, encara no hi ha una data concreta per a la firma d'aquest acord. No obstant això, s'han ratificat els acords de contribució de 45 milions d'euros de l'Estat als canals d'Aragó i Catalunya i Pinyana. Aquests acords facilitaran obres de modernització que inclouen, entre altres aspectes, la reducció del consum d'aigua en un 10%.

Begoña García, acompanyada del president de SEIASA, Francisco Rodríguez Mulero, el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, i altres autoritats com l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha destacat que "avui és un dia rellevant per a Lleida i per a Catalunya en general. Avui se signen dos acords que ascendeixen a 45 milions d’euros, 16.730 hectàrees i 11.761 famílies".

En total, amb aquests fons de resiliència, es destinaran 140,83 milions d'euros a Lleida i Girona per a 8 actuacions. "El Ministeri treballa per millorar l'ús eficient de l'aigua, implementant sistemes com el reg per degoteig, així com fent avanços en eficiència energètica, digitalització i telecontrol dins d'aquest procés de modernització dels regadius", ha afirmat García.

Actualment, tres de les 8 actuacions ja estan en marxa, altres 3 estan en tramitació i una està en fase de redacció. Es preveu que aquestes obres comencin abans de la fi de l'estiu, amb una data límit de finalització a l'estiu del 2026.

Segons Begoña García, la modernització i consolidació dels regadius milloraran l'ús eficient de l'aigua, amb l'objectiu de reduir-ne el consum en un 10%. "Es prioritza l'eficiència energètica, amb projectes com la instal·lació de plaques fotovoltaiques a Aragó i Catalunya. A Pinyana, per exemple, es destina una inversió de 25 milions d'euros en la modernització del sector 3, amb èmfasi en sistemes de reg per degoteig o aspersió, vinculats a un sistema de pressió natural".

Un altre objectiu és disminuir els costos energètics dels agricultors, així com la petjada de carboni. "Aquestes obres també inclouen el telecontrol, permetent als regants realitzar el reg a demanda a través de dispositius mòbils amb l'ús de la digitalització", ha detallat.

Cal tenir present que els regants assumeixen una part del finançament d'aquesta modernització de regadius, concretament el 20% + l'IVA, ja que el 80% del finançament prové del ministeri.

Comparteix

També t'interessarà