Espais de memòria a Bellpuig

REDACCIÓ
25-05-2021
  • Espais de memòria a Bellpuig
  • Espais de memòria a Bellpuig

L'Ajuntament de Bellpuig ha instal·lat aquesta setmana dos espais de memòria senzills i amb una estètica minimalista en acer CORTEN. El primer s'ha instal·lat a la part superior dels Jardins del carrer Valeri Serra, un indret molt proper al lloc on hi va haver els bombardejos més cruents i on el 4 de gener de 1939 va morir més població civil.

Aquest racó va ser l'escollit per la ciutadania per instal·lar-hi aquest memorial en la passada consulta popular de l'1 d'octubre de 2020. Cada any en aquest punt, el dia 4 de gener es fa es fa una ofrena floral i  a la mateixa hora del bombardeig es fa un repic de campanes.

El memorial fa uns 3 metres de llargada per 1,5 d'alçada, a la part superior té retallada la silueta de Bellpuig i té una clara voluntat simbòlica, tant pel que fa al material metàl·lic escollit, com pel fet que el seu acabat oxidat aporta consciència del pas del temps i de la importància del restabliment de la memòria de les víctimes que la dictadura va voler esborrar.  A més, ajuda a identificar, des d'un punt de vista estètic, com a espai de memòria democràtica a Catalunya.

La silueta de Bellpuig té una presència simbòlica, la de donar aixopluc a totes les persones que van perdre la vida com a conseqüència de les bombes o els fusells.

El segon espai de memòria s'ha instal·lat al cementiri de Bellpuig, al costat del lloc d'enterrament dels soldats que van perdre la vida a l'Hospital Quirúrgic del XII Cos d'Exèrcit republicà que va estar instal·lat al Convent de Sant Bartomeu entre el 1938 i principis del 1939. Té unes dimensions aproximades de 0,70 metres de llargada per 1,5 metres d'alçada i està executat amb el mateix material i amb idèntica voluntat simbòlica que el primer element memorial.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta