Estant embarassada, puc continuar tenint un gat a casa?

LLEIDACOM
06-08-2018
  • Estant embarassada, puc continuar tenint un gat a casa?

L'embaràs no és motiu per abandonar la nostra mascota. El gat pot ser portador d'un paràsit anomenat Toxoplasma Gondii, que el pot transmetre a la mare si prèviament no ha estat immunitzada, és a dir, si no ha tingut prèviament la malaltia, que en la majoria de casos no passa d'uns dies de febre i malestar general, com la grip. Però seguint unes recomanacions d'higiene i alimentació es pot reduir el risc, no sent necessari despendre'ns de la nostra mascota.

Davant l'exposició al toxoplasma existeix el risc de contraure la toxoplasmosi. En persones sanes habitualment és una malaltia banal, però en malalts immuno-deprimits o dones embarassades pot suposar un risc greu, que pot anar des de l'avortament en el primer trimestre fins a prematuritat, baix pes, alteracions visuals i auditives, alteracions neurològiques, retard mental, entre d'altres. Tot i que la majoria de nadons infectats no presenten aquestes greus alteracions, sobretot si la infecció s'ha produït durant el darrer trimestre de gestació.

A l'inici de l'embaràs es fa una determinació analítica per conèixer la immunitat de la mare davant aquesta malaltia. Si la mare té immunitat, és a dir, ja ha passat aquesta malaltia, les seves defenses protegeixen el fetus.

Així doncs, algunes de les recomanacions són:

El paràsit es pot trobar en diferents llocs: carn crua o mal cuinada, fruites i verdures no correctament netejades, pols o en excrements d'animals portadors, com el gat. Per tant, hem d'evitar la carn crua, a ser possible congelar-la durant uns quants dies, i cuinar-la ben feta, ja que el paràsit sobreviu fins a temperatures de 72ºC.

No ingerir embotits sense cuinar. No beure llet ni ous crus. Higienitzar fruites i verdures correctament amb productes adequats. Netejar correctament superfícies en contacte amb els aliments.

Netejar-se amb aigua i sabó després de manipular aliments, sobretot carn crua

Evitar treballs de jardineria i utilitzar sempre guants.

En cas de tenir gats a casa, visitar el veterinari perquè controli el seu estat de salut. Que una altra persona s'encarregui de la neteja del seu sorral, i si és possible, canviar la sorra cada dia. És molt poc probable trobar el paràsit al pèl de l'animal, però és millor rentar-se les mans després de tocar-lo i no deixar-lo entrar a la cuina o el menjador a les hores de dinar.

Seguint aquestes recomanacions, es disminueix molt el risc d'infecció.

 

DR. ANGEL LUIS GUILLÉN
Metge especialista en Medicina Familiar de Vithas Lleida
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next