L’Estany d’Ivars i Vila-sana: una invitació a meditar entre ocells

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
26-10-2017
Actualitzat: 18-06-2018 14:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Estany d’Ivars i Vila-sana: una invitació a meditar entre ocells

L'altre dia a la redacció teníem un cuquet rondant-nos pel cos (no tenim la tènia, tranquils). Volíem veure vegetació, sentir ocells cantar, respirar aire fresc i envolta'ns d'aigua. Avui no us tele-transportem al Parc de la Mitjana de Lleida, sinó a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, una mini-ruta per fer a pota o amb bici, i anar-hi amb la família, amb un grupet d'amics o sol. Avís: si tens fòbia a les aus, aquesta experiència no és apta per a tu.

L'Estany d'Ivars és la zona humida més important de Catalunya, ja que les seves dimensions són molt importants: 126 hectàrees de superfície, 2.200 metres de longitud, una amplada de 800 metres, una profunditat mitjana de 3,8 metres i 25 illes enmig de l'aigua. En resum: 3 km per passejar, meditar i gaudir de l'entorn. Però no tot són flors i violes, perquè l'any 1951 aquest estany es va assecar. No va haver-hi ni una sola gota d'aigua fins al 2009, que es va emplenar després d'anys de treball per tal de recuperar aquest paisatge natural. Des de llavors l'estany ha guanyat un augment de flora i fauna que avui en dia podem gaudir. I respectar. No ho oblideu.

Sabies que... L'Estany d'Ivars, 'casa' de molts ocells i muricecs, ha estat un dels paisatges protagonistes en la pel·lícula "Segon Origen", dirigida pel periodista i productor del film Carles Porta, juntament amb Bigas Luna. La pel·lícula es basa en el llibre el Mecanoscrit del Segon Origen de l'escriptor Manuel de Pedrolo.

Ruta Ornitològica, o com gaudir de l'entorn

El vostre equipament per venir a l'estany són binocles, guies identificatives, kets o bici, perquè 3 km de ruta donen per a molt. L'aventura es pot començar des de la zona d’aparcament d’Ivars o des de la zona d’aparcament de Vila-sana. El recorregut enllaça les dues zones. Ah! Dir-vos que la primera hora del dia i del vespre són els millors moments per fer l'observació d’aus.

Al llarg del recorregut trobem 6 instal·lacions per veure les meravelles que ens envolten. La primera és la Torre de l'Estany, on es pot observar amb facilitat aus com la fotja, els ànecs collverd, la polla d’aigua (sí, sí. Llegiu bé) i grans volades de falciots i orenetes. I arran d'aigua, o zones poc profundes, el nostre amic bernat pescaire. La següent és l'Aguait de Vila-Sana, construït amb tàpia i que està situat davant d’una antiga filera d’arbres actualment negats, que fan de posadors i dormidors per a molts ocells, com l’esplugabous o el corb marí. A continuació hi ha el Mirador Vallmajor, un dels punts d'observació més alts de l'estany. Des d'aquí es poden veure exemplars de polla blava, agró roig i diferents espècies d’ànecs, com l’ànec cullerot, el xarxet comú o el xibec. Els ocells limícoles, que prefereixen zones amb poca profunditat d’aigua, també hi proliferen, com el cames-llargues.

Exemplar de bernat pescador
Exemplar de polla blava
Exemplar de cames-llargues

La quarta construcció és l'Aguait Saulons del Suat, una estructura de fusta, adaptada i de dues plantes per gaudir d'una panoràmica èpica de l'illa més gran que hi ha. S'hi poden observar una colònia de gavines rialleres i, si teniu sort, alguna parella de gavines capnegres. També hi són habituals els gavians argentats i a l’hivern grans volades de fredelugues. Prop del canyisser de depuració, lloc d’entrada d’aigua i filtre natural abans d’entrar pròpiament a l’estany, hi trobem l'Aguait d'Ivars. Des d'aquesta estructura podem observar espècies com l'arpella, el cabussó emplomallat o el cabusset, i petits passeriformes com el teixidor, el balquer o la boscarla de canyar. Finalment, la ruta acaba al Mirador termenal, una passarel·la de fusta on sovint s'hi posen les gavines i que permet observar ànecs i fotges habituals a l'estany.

Exemplar de fredeluga
Exemplar de cabussó
Exemplar d'un boscalar

Després d'aquesta classe de biologia, us convidem a visitar l'estany amb respecte per l'entorn i els éssers que hi formen part. Ah! També aprofitem per dir-vos que, amb tanta calma i tant passeig, inconscientment acabareu meditant sobre la vida.

Comparteix

També t'interessarà